Body&Fit is leverancier van onder andere sportvoeding, eiwit, voedingssupplementen en vitamines. Het bedrijf biedt ondersteuning aan iedereen die een gezondere levensstijl nastreeft. De producten die bijdragen aan dat gezonde leven staan opgeslagen in het Body&Fit distributiecentrum in Heerenveen, van waaruit ze worden verzonden naar klanten in heel Nederland en daarbuiten. Voorheen gebruikte het bedrijf handscanners met Windows als besturingssysteem; inmiddels zijn ze overgestapt op gebruiksvriendelijke ProGlove MARK scanners en Android scanners van Zebra.

Van Windows naar Android

Toen de oude scanners aan vervanging toe waren, schreef Elbert Oudhof, Head of Logistics bij Body&Fit, een tender uit. “Onze vorige scanners draaiden op Windows. Dit besturingssysteem werd echter niet meer door Microsoft ondersteund. Daarom besloten we omwille van de veiligheid en continuïteit over te gaan op Android. Een logische keuze; Android is gewoon de toekomst. CaptureTech is uiteindelijk als winnende leverancier uit de bus gekomen. Afgezien van het aantrekkelijke prijskaartje was de voornaamste reden om met hen in zee te gaan hun partnerschap met softwareontwikkelaar Diract IT, leverancier van ons Warehouse Management Systeem.”

"Met onze nieuwe scanners en Ceyenne WMS van Diract halen we vrijwel altijd tweeënhalve pickkar per uur, iets wat voorheen een hele uitdaging was."
Elbert Oudhof, Head of Logistics

Vrijwel geen uitval meer

Door de scanners van CaptureTech te gebruiken in combinatie met het Warehouse Management Systeem (WMS) van partner Diract IT, wordt alles optimaal op elkaar afgestemd. De onderlinge lijntjes zijn kort en eventuele hiccups zijn binnen de kortste keren opgelost. Beide draaien op Android, wat voor een grote mate van continuïteit zorgt. Oudhof krijgt dan ook veel positieve feedback van zijn collega’s in het magazijn. “Ze hebben veel minder last van uitval. Onze oude scanners waren verbonden via een stekker met een draadje. Na verloop van tijd werd dat stekkertje wat lam, wat regelmatig voor storingen zorgde. De nieuwe scanners werken via een Bluetoothverbinding, waardoor we amper nog verbindingsverlies hebben.”

Inside a warehouse
Proglove and Zebra scanner in warehouse

Body&Fit warehouse download

Download als PDF

Download hier deze case met alle informatie in een handig document.

Download

Efficiënt en zorgvuldig

Body&Fit gebruikt een combinatie van twee soorten scanners, namelijk de Zebra TC52 scanner (deze is op de pickkar gemonteerd) en de ProGlove MARK Display. De orderpickers worden eenvoudig naar de juiste picklocatie geleid, waarna ze de barcode van het te picken product scannen. Ze picken in één route eenvoudig meerdere orders tegelijk voor de verschillende klanten (multi-order batchpicking). De ProGlove geeft aan in welke bak van de pickkar het product moet worden gelegd en wat de volgende picklocatie is. Dankzij de Ceyenne software van Diract worden de karren zo optimaal mogelijk gevuld. Een grote verbetering op het gebied van efficiency, zorgvuldigheid én werkplezier.

"De ProGlove handschoen is zo licht, die voel je bijna niet!"
Elbert Oudhof, Head of Logistics, Body&Fit

Oudhof krijgt bovendien positieve feedback van medewerkers over het gebruiksgemak van de nieuwe scanners. “Wat ik vooral terugkrijg, is dat de ProGlove handschoen zo licht is dat je hem bijna niet voelt. Een heel verschil met de grote scanners die mijn collega’s eerst op hun arm droegen. Bovendien hebben ze met de ProGlove twee handen vrij om te picken, wat de snelheid enorm ten goede komt. Een KPI van 250 producten per uur, zoals die bij ons geldt, haal je alleen met een combinatie van de juiste hard- en software. Zeker als de gemiddelde order veel verschillende producten bevat. Met onze nieuwe scanners en Ceyenne WMS van Diract halen we vrijwel altijd tweeënhalve pickkar per uur, iets wat voorheen een hele uitdaging was.”

ProGlove used with orderpicking

Iedereen zijn eigen handschoen

Als bijkomend voordeel van de ProGloves noemt Oudhof bovendien de hygiëne. “Met de komst van corona was het extra belangrijk om hier goed om te letten. We werken hier in het magazijn in ploegen. Voorheen gingen de scanners, vaak inclusief bezweet bandje, over van ploeg op ploeg. Nu hebben alle magazijnmedewerkers hun eigen handschoen, wat natuurlijk veel hygiënischer is.”

 

Altijd up-to-date met CaptureTech Protect

Om de apparatuur altijd aan de laatste standaarden te laten voldoen, moet er regelmatig een update worden gedaan. Hiervoor heeft Body&Fit een servicecontract afgesloten met CaptureTech. “Stilstand kunnen we hier simpelweg niet gebruiken. CaptureTech Protect zorgt ervoor dat we altijd beschikken over de laatste softwareversies. Hiervoor hoeven we zelf niks te regelen of in de gaten te houden. Dit regelt CaptureTech allemaal voor ons. Ideaal!”

Duurzaamheid en robotisering bij Body&Fit

Vragen we Oudhof naar zijn plannen voor de toekomst, dan kijkt hij vooral naar duurzaamheid. “Sustainability is een hot item. Niet alleen bij ons, maar eigenlijk in alle andere bedrijven en sectoren. We zoeken massaal naar werkwijzen die bijdragen aan een beter milieu én waarvoor minder mensen benodigd zijn. Dat laatste heeft vooral te maken met de grote personeelstekorten die over de gehele linie zichtbaar zijn. Wat wij momenteel bijvoorbeeld onderzoeken is de mogelijkheid om het inpakproces te automatiseren. Dit gebeurt nu nog volledig handmatig. Daarnaast kijken wij ook naar geautomatiseerde alternatieven voor ons pickproces. Klinkt als toekomstmuziek, maar is dichterbij dan we denken.”

Wil je meer weten over Body&Fit? Bekijk dan hier hun website.

close