Blog

Handsfree scannen in je magazijn

28 december, 2023
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Handsfree scannen in een magazijn
28 december, 2023
Maarten de Bakker

In de dynamische wereld van magazijnbeheer en logistiek zijn efficiëntie en nauwkeurigheid de sleutel tot succes. Want hoe sneller er gescand, gepickt en verwerkt wordt, hoe soepeler het distributieproces verloopt. Een opkomende technologische trend die grote voordelen biedt, is handsfree scannen. Deze innovatieve techniek verandert niet alleen de manier waarop goederen worden gescand; ze verhoogt vooral de productiviteit, nauwkeurigheid en ergonomie. In deze blog gaan we dieper in op wat handsfree scannen nu eigenlijk is, welke voordelen het biedt en welke vormen er zijn.

Handheld scanners: een lust of een last?

De handheld barcode scanner is niet meer weg te denken uit onze magazijnen en in de logistiek. Handheld scanners hebben niet alleen het papierverbruik enorm doen afnemen, ze verlagen ook de kans op fouten, maken directe invoer in IT-systemen als een ERP of WMS mogelijk en zorgen voor verbeteringen in verschillende processen, zoals een hoger aantal pickorders per uur. Prima oplossing, zou je zeggen. En toch worden de reguliere scanners (handhelds) bij bepaalde taken ook als last ervaren. De belangrijkste reden? Hun grootte en gewicht.

Handsfree scannen vs handheld scannen

Ze zijn enorm robuust, kunnen over zeer grote afstanden scannen, maar toch zijn ze niet altijd de beste keus. Zo kan het onnodig veel tijd kosten om je handheld scanner steeds neer te moeten leggen, weer op te pakken, te zoeken of op te rapen nadat deze gevallen is. En hoewel de handheld een verbetering is in foutenreductie vergeleken met werken met papier, de onnodige bewegingen zorgen nog steeds voor afleiding tijdens het uitvoeren van de taken op de werkvloer en dat staat het nog verder verminderen van fouten in de weg.

In deze blog laten we je graag kennismaken met een aantrekkelijk alternatief voor de handheld scanner, namelijk de handsfree scanner!

Wat is handsfree scannen precies?

Handsfree scannen is een geavanceerde methode waarbij medewerkers goederen scannen zonder gebruik te maken van een handheld device. Grotere handheld scanners maken plaats voor innovatieve scanengines in kleine draagbare scanners (wearables). Doordat je het apparaat draagt in plaats van vasthoudt, hebben gebruikers continu hun handen vrij voor de werkzaamheden.

Handsfree scanner in het magazijn

De voordelen van handsfree scannen

Handsfree werken biedt medewerkers in productie en logistiek een grotere vorm van vrijheid. Ze houden continu hun handen vrij, wat zorgt voor een hogere productiviteit van de processen waar de handsfree scanners worden gebruikt. Daarnaast zorgen handsfree scanning en vooral handsfree picken voor een forse reductie van het aantal fouten. Hoe minder afleiding, hoe minder kans op fouten. Met name dat laatste is van grote toegevoegde waarde, want een foute levering kan je flink wat kopzorgen opleveren en geld kosten. Een ontevreden klant kan grote effecten hebben op negatieve mond-tot-mondreclame en een slechte recensie is zo geschreven. Beiden kosten veel moeite om recht te zetten.

Welke vormen van handsfree scannen zijn er?

We zetten de belangrijkste varianten voor je op een rij:

 

Back-of-hand handsfree scanning

1. Back-of-hand scanner

ProGlove bouwt de lichtste en kleinste draadloze barcodescanners ter wereld. Deze zijn bevestigd op een verstelbare handschoen of handstrap en worden boven op de hand gedragen. Zo heeft je medewerker altijd zijn handen vrij en worden productie- en logistieke processen tot wel 50% versneld. Met een wearable scanner van ProGlove verzamel je onder andere data, houd je activiteiten bij, geef je waarschuwingen en ondersteun je verschillende taken.

De ProGlove back-of-hand scanner is beschikbaar met enkel indicatorlichten of ook met een display, zoals te zien op de afbeelding. Hierop kun je belangrijke informatie voor de orderpicker laten zien, zoals de locatie en het te picken item. De orderpicker komt aan bij een locatie, scant de locatie ter controle en leest dan op het scherm het aantal te nemen items en de unit of measure.

Dit zorgt ervoor dat je de ‘happy flow’ (die je hopelijk 95% van de tijd doet als orderpicker), volledig handsfree met de Proglove MARK Display kunt uitvoeren! Heb je toch een tekort of uitzondering? Dan pak je gewoon je Android toestel en heb je de volledige interface met je ERP of WMS. In de video hieronder vertelt onze consultant Christoph van de Vondel hoe we dit hebben gedaan met het iFacto ERP systeem bij onze klant groothandel Fine Dining & Living.

Na het succes van ProGlove zijn er alternatieve back-of-hand scanners ontwikkeld door andere leveranciers. Daar komen we zo nog op, na het stuk over handsfree scannen met ringscanners.

2. Ringscanner

De naam zegt het al: een ringscanner wordt om de vinger gedragen. De scanner is licht van gewicht en perfect uitgebalanceerd. Beide handen blijven vrij om materialen vast te pakken, wat de productiviteit van je medewerkers optimaliseert. Omdat ze hun scanner altijd bij de hand hebben, grijpen ze nooit mis. Over productiviteit gesproken! Een veelgebruikte ringscanner is de Zebra RS5000 Ringscanner en ook Honeywell heeft eigen ontwikkelde ringscanners in het assortiment.

Handsfree scannen met een ringscanner

Om handsfree te werken wordt de ringscanner vaak gecombineerd met een draagbare computer op de arm, zoals ook te zien in de afbeelding hierboven. Hierop wordt dan de benodigde informatie en taken getoond voor de magazijnmedewerker, vanuit bijvoorbeeld de CaptureTech Connect software of je WMS.

Honeywell 8675i with glove

De ontwikkeling van de laatste jaren is dat de traditionele ringscanner omgebouwd wordt tot een back-of-hand scanner. Hierbij verplaatst de scanner zich van de vinger naar bovenkant van de hand en de trigger wordt verwerkt in de handschoen, zodat je die nog steeds met je duim indrukt. Dit zie je bijvoorbeeld de Zebra RS6100, maar ook de Honeywell 8675i was een ringscanner die is omgebouwd naar back-of-hand scanner met geïntegreerde handschoen.

3. Draagbare computers

Zoals hierboven al beschreven en te zien in de afbeelding worden wearable scanners dus vaak gecombineerd met een draagbare computer op de arm. Het grote voordeel is natuurlijk het grote scherm en het kunnen werken met mobile apps. De draagbare computer op de afbeelding hierboven ziet er nog vrij groot en enigszins lomp uit, maar de ontwikkelingen hebben niet stil gestaan en je ziet steeds lichtere en comfortabelere draagbare computers op de markt komen. Een van die nieuwe modellen draagbare computers is de Honeywell CW45, hieronder getoond door onze consultant Rogier Martens.

Een belangrijke innovatie op dit gebied is de WS50 van Zebra. Dit is een draagbare hostcomputer en barcode scanner in één device die je draagt op een handschoen of twee vingers. Door alles in één apparaat te bouwen is deze wat dikker dan bijvoorbeeld een ProGove, maar je draait je WMS of CaptureTech Connect software direct op de scanner zelf en je hebt een groot scherm, camera en instelbare drukknoppen. Bovendien is hij als een van de weinige handsfree scanners ook beschikbaar als RFID model. Bekijk wat onze technisch consultant Rinus Bierbooms vertelt over de draagbare all-in-one Android computer WS50.

4. Handsfree paktafel scanning

Bij handsfree paktafel scanning (ook wel overhead scanning genoemd) wordt een vaste scanner gemonteerd boven de werktafel waardoor medewerkers niet steeds een handheld scanner hoeven op te pakken en neer te leggen. Hierdoor scannen ze meer dozen per minuut. Bovendien wordt met deze meer gestroomlijnde manier van werken de foutkans verlaagd. Met als resultaat: een grotere nauwkeurigheid van de voorraad en een verlaging van de kosten. Verder zorgt de handenvrije werkwijze voor een betere ergonomie voor magazijnmedewerkers.

Deze vorm van handsfree scannen werkt bijvoorbeeld met de Datalogic Matrix 320 series of de Zebra FS40. Hieronder zie je hoeveel productiviteitswinst je kunt behalen met deze oplossing.

Handsfree picken met Voice

Als alternatief voor handsfree scannen kun je handsfree picken door gebruik te maken van Honeywell Voice (Vocollect). Met deze voice picking methode op basis van speech recognition (ook wel voice recognition, spraakherkenning of stemherkenning genoemd) werk je spraakgestuurd in een distributiecentrum of magazijn. Medewerkers hebben een voice-terminal en headset met microfoon. Op een natuurlijke manier ontvangen ze gesproken instructies in hun eigen taal. Dit maakt de voice picking methode voor iedereen toegankelijk. Nadat een medewerker de opdracht heeft voltooid, bevestigt hij of zij deze mondeling en realtime aan WMS, ERP of de CaptureTech Connect software.

Software voor handsfree picken

Wil je precies weten hoe je processen verlopen bij het handsfree picken of andere processen waarbij je bijvoorbeeld draagbare scanners of voice gebruikt? Hiervoor kunnen we verschillende software tools inzetten. Wanneer je medewerkers digitaal werken, of dat nu met handheld scanners, handsfree scanners of voice is, dan verzamel je daarmee ook ontzetten veel data. Met onze eigen ontwikkelde CaptureTech Insight software zetten we die data om in bruikbare informatie en bieden we alle inzichten die je nodig hebt om je logistieke processen op de werkvloer nog verder te optimaliseren.

Hilverda de Boer employee looking at CaptureTech Insight software

Zo kun je precies monitoren hoe lang iemand ergens mee bezig is. Je kunt bijvoorbeeld monitoren hoe lang iemand erover doet om een rolcontainer op te bouwen, hoeveel tijd diegene nodig heeft naar een locatie te lopen en hoe lang het picken duurt inclusief het afzetten van de rolcontainer. Zodra je het proces beter in beeld hebt, kun je verbeteren. Zoals het aanpassen van een pickroute door de labelprinter naar andere locatie te verhuizen waardoor je de looproute inkort.

Keuzehulp orderpicken

We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Worden het handhelds of handsfree scannen met ProGlove? Of ga je toch liever voor voice picking? Om een beetje orde in de chaos te scheppen, hebben we een kort overzicht gemaakt dat je helpt bij het kiezen van de juiste orderpickmethode voor jouw organisatie. Heb je liever direct hulp van specialisten neem dan contact met ons op en krijg vrijblijvend advies of plan een afspraak in, bijvoorbeeld voor een DC Walkthrough.

Doe de DC Walkthrough

Ben je geïnteresseerd geraakt in handsfree scannen, maar weet je niet zeker of het iets is voor jouw organisatie? We komen graag bij je langs voor een uitgebreide analyse. Tijdens deze DC Walkthrough nemen we uitgebreid je magazijn onder de loep. We voeren een on-site operationeel onderzoek uit, maken je processen inzichtelijk, identificeren verbeterpunten, geven aanbevelingen, maken ROI-berekeningen en stellen businesscases op. We zoomen in het bijzonder in op de 4 P’s (en een T)

  • Physical
  • People
  • Process
  • Product
  • Technology

Magazijn onderzoek door een DC Walkthrough

Na afloop van een DC Walkthrough heb je een document in handen met duidelijke aanbevelingen en verschillende opties voor technologieën en technieken die het beste aansluiten bij de wensen en eisen van jouw organisatie. Bovendien kun je door de ROI-berekeningen ook intern laten zien wat de investering oplevert en hoe lang het duurt voordat deze is terugverdiend.

Meer weten over handsfree scannen? Neem contact op voor vrijblijvend advies van een van onze specialisten.

Handsfree scanners

close