Blog

Het geheim van realtime voorraadbeheer

22 april, 2024
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Magazijn real-time voorraadbeheer
22 april, 2024
Maarten de Bakker

Nooit meer misgrijpen, maar ook nooit meer te veel producten op de plank? Het op de juiste manier beheren van de magazijnvoorraad is cruciaal voor het succes van je bedrijf. In deze blog gaan we dieper in op vragen als: Waarom is realtime voorraadbeheer zo belangrijk? Hoe krijg je realtime inzicht in je voorraad? En hoe voorkom je dat je niet weet van het bestaan van artikelen die driehoog-achter in de schappen liggen (waardoor je ze niet kunt verkopen)?

Waarom realtime inzicht in je magazijnvoorraad?

Met realtime inzicht in je voorraadniveaus voorkom je nee-verkopen, wat direct bijdraagt aan de klanttevredenheid. Bovendien speelt realtime voorraadbeheer een belangrijke rol bij het proactief reageren op veranderingen in de vraag en het efficiënter plannen van bedrijfsactiviteiten. Doordat je continu en direct inzicht hebt in de actuele voorraadniveaus, anticipeer je sneller op schommelingen in de vraag en pas je gemakkelijk je strategie aan op basis van realtime gegevens.

1. Voorkomen van nee-verkopen

Het meest voor de hand liggende voordeel van realtime voorraadbeheer is het voorkomen van nee-verkopen. Klanten die geïnteresseerd zijn in je product, willen niet teleurgesteld worden door de melding ‘Uitverkocht’. Hebben ze het product met haast nodig, dan zullen ze waarschijnlijk bij een ander gaan shoppen. Waar ze misschien zelfs wel klant blijven als de eerste ervaring positief is. Wil je voorkomen dat klanten weglopen? Zorg dan dat je op elk moment weet hoeveel producten je op voorraad hebt en stel een notificatie in voor wanneer een product uitverkocht dreigt te raken.

3. Efficiënter plannen

Omdat je meer zicht hebt op je beschikbare middelen, kun je beter plannen. Integreer je gegevens als het aantal voorraadproducten, de beschikbare opslagruimte, je personeelsbezetting en transportmiddelen met elkaar, dan ben je in staat je bedrijfsactiviteiten beter af te stemmen op de actuele vraag. Hierdoor minimaliseer je je kosten en optimaliseer je je efficiëntie.

 

4. Klanttevredenheid

Op tijd leveren leidt tot klanttevredenheid, wat de sleutel is tot herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame. Realtime voorraadbeheer garandeert consistente leveringen. Dit biedt vertrouwen en draagt dus bij aan een positieve koopervaring.

Hoe krijg je realtime inzicht in je voorraad?

Daar zijn verschillende oplossingen voor. We noemen er enkele:

1. WMS

Wil je te allen tijde weten wat er op de plank ligt? Dan is een Warehouse Management Systeem (WMS) of een goed alternatief daarvoor onmisbaar. Verdiep je goed in de verschillende systemen die er op de markt te krijgen zijn. Een groot bedrijf met uitgebreide magazijnen en complexe operatie heeft nu eenmaal een geavanceerder systeem nodig dan de kleinere spelers. Het gekozen systeem moet naadloos integreren met je bestaande IT-infrastructuur.

realtime voorraadbeheer

Door met een ERP - of WMS-systeem te werken, automatiseer je veel magazijnprocessen.

2. Automatisering

Automatiseer zo veel mogelijk magazijnprocessen en zorg voor een integratie met je ERP- of WMS-systeem. Zaken als barcode scanning, RFID-technologie en papierloze orderpicking verminderen de kans op menselijke fouten en verbeteren de snelheid en nauwkeurigheid van je voorraadbeheer.

Warehouse worker using workforce connect to talk with manager

3. Realtime datasynchronisatie

Het is belangrijk dat je WMS realtime gegevens kan synchroniseren met je online verkoopplatform en je andere verkoopkanalen. Dit zorgt ervoor dat je altijd up-to-date informatie hebt over je voorraadniveaus, ongeacht waar en wanneer een verkoop plaatsvindt.

Magazijnbeheer inventaris

4. Periodieke audits

Ondanks realtime monitoring is het belangrijk om periodieke fysieke audits uit te voeren om de nauwkeurigheid van je voorraadgegevens te waarborgen. Deze audits dienen als een extra controlemechanisme om eventuele afwijkingen op te sporen en te corrigeren.

Orde in de chaos

Wil jij ook orde scheppen in de chaos? Wil je weten wat waar ligt in je magazijn en in welke hoeveelheden? Met CaptureTech Connect heb je alle picklocaties inzichtelijk en weet je precies welke aantallen er liggen. Bereikt de voorraad een vooraf ingesteld minimum, dan krijg je automatisch een melding over het aanvullen van de voorraad. Natuurlijk wordt er hierbij rekening gehouden met onder andere First in, first out (FIFO), THT’s en batchnummers. Blijkt dat er op de picklocatie zelf niet voldoende voorraad is? Dan worden je orderpickers direct naar de bulklocatie gestuurd waar zij alsnog het juiste aantal kunnen picken.

Conclusie

Het geheim van succesvol voorraadbeheer zit hem dus in het realtime bijhouden van je magazijnvoorraad. Door gebruik te maken van geavanceerde Warehouse Management Systemen en het implementeren van geautomatiseerde processen, voorkom je nee-verkopen, realiseer je efficiënter voorraadbeheer en vergroot je de klanttevredenheid.

Hulp nodig?

Wil je weten of realtime voorraadbeheer iets voor jou is? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf? Onze experts staan klaar om je te adviseren.

Hulp nodig?

Wil je weten of realtime voorraadbeheer iets voor jou is? Of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf? Onze experts staan klaar om je te adviseren.

bas jansen
Christoph Lambot
Bas Jansen Christoph Lambot
Accountmanager Country manager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WMS en ERP Partners

close