Blog

Het belang van configuratie van magazijnapparatuur

9 augustus, 2023
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
magazijnapparatuur configureren
9 augustus, 2023
Maarten de Bakker

In magazijnen en DC’s is mobiele magazijnapparatuur onmisbaar geworden. We zetten (draagbare) barcode scanners, heftruck terminals, tablets en mobiele computers in om toegang te krijgen tot data en systemen die helpen bij het verhogen van de productiviteit en fouten te minimaliseren. Efficiëntie is ontzettend belangrijk en elk aspect van de magazijnprocessen wordt geoptimaliseerd. Maar de mobiele apparatuur bereikt alleen het gewenste effect wanneer het optimaal is geconfigureerd. In deze blog vertel ik je wat het belang is van het configureren van magazijnapparatuur en hoe dit de frustratie van medewerkers kan verminderen. Met als uiteindelijk doel: een verbetering van de algehele productiviteit en efficiëntie.

Wat is apparatuur configuratie?

Wat gebeurt er nu eigenlijk precies bij het configureren van magazijnapparatuur? Simpel gezegd betekent het het aanpassen van de instellingen van het apparaat, zodanig dat het deze aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf voldoet. Dit proces zorgt ervoor dat de scanner, terminal, mobiele computer of tablet correct communiceert met bijvoorbeeld je WMS, ERP of de CaptureTech Connect software. Zo worden de gegevens nauwkeurig vastgelegd en verwerkt. Door schermen aan te passen aan de specifieke omgeving en workflows van jouw bedrijf, kunnen je medewerkers efficiënter werken en worden fouten als gevolg van bijvoorbeeld misinterpretatie van de data in barcodes geminimaliseerd.

CaptureTech Connect mobile application on a handheld device ICT logistiek

Koppeling met WMS en ERP-systemen

Een van de belangrijkste voordelen van een goede configuratie van magazijnapparatuur is de naadloze integratie met WMS en ERP-systemen. Door mobiele apparaten te koppelen aan deze systemen wordt de uitwisseling van gegevens geautomatiseerd, wat resulteert in real-time informatie en verbeterde traceerbaarheid van goederen. Medewerkers kunnen barcodes scannen en de gegevens worden direct bijgewerkt in het systeem, waardoor de kans op menselijke fouten vermindert en de operationele efficiëntie toeneemt. Dit stelt je in staat om snel en nauwkeurig informatie te verkrijgen over voorraadniveaus, orderstatus en verzendinformatie, wat essentieel is voor effectief voorraadbeheer en klantenservice.

Vermindering van frustratie

Een goede configuratie van magazijnapparatuur kan de frustratie van magazijnmedewerkers aanzienlijk verminderen. Onjuist geconfigureerde apparaten leiden tot trage prestaties, onnodige handmatige invoer en tijdrovende foutcorrecties. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld de noodzaak om herhaaldelijk op de ‘Enter’-toets te drukken om naar het volgende scherm te gaan, wat tijdverspilling en irritatie veroorzaakt. Door apparaten aan te passen aan de specifieke behoeften en werkstromen van medewerkers, worden deze frustraties weggenomen. Snelle en eenvoudige scanbewerkingen, aangepaste invoerformaten en intuïtieve gebruikersinterfaces verhogen de productiviteit en verbeteren de algehele tevredenheid van je magazijnmedewerkers.

Custom made configuratie

Onze deskundige technici helpen je bij het aanpassen van de magazijnapparatuur aan jouw specifieke eisen, zodat ze perfect aansluiten op je workflows en processen. Of het nu gaat om het instellen van specifieke toetsencombinaties, het configureren van de leesafstand of het personaliseren van de gebruikersinterface, we zorgen ervoor dat mobiele apparatuur optimaal presteert in jouw werkomgeving. Heb je een CaptureTech Protect contract afgesloten, dan kan een aanpassing vaak snel (én op afstand) worden gerealiseerd via de Mobile Device Management software.

De voordelen van configuratie op een rij:

  1. Een juiste configuratie zorgt ervoor dat magazijnapparatuur probleemloos werkt met andere systemen en apparaten in het ecosysteem. Dit minimaliseert de compatibiliteitsproblemen en verhoogt de operationele efficiëntie.
  2. Een goed geconfigureerd mobiel apparaat verbetert de algehele productiviteit en vermindert frustraties bij werknemers. Door de scanmodus en gegevensindeling af te stemmen op de specifieke behoeften van het magazijn, kunnen medewerkers barcodes sneller en nauwkeuriger scannen. Dit vermindert fouten, minimaliseert dubbele invoer en versnelt de doorvoer van goederen.
  3. Het zorgt voor een betere gegevensintegriteit en rapportage. Door de juiste instellingen te configureren, worden nauwkeurige en betrouwbare gegevens vastgelegd, waardoor betere besluitvorming mogelijk is op basis van realtime informatie over voorraadniveaus, verzendingen en tracking.

Mobile Device Management voor magazijnapparatuur

Laptops, tablets, PDA’s, barcode scanners, mobiele computers, voice terminals; magazijnapparatuur is onmisbaar geworden in onze organisaties. En het worden er steeds meer. Gebruik je slechts enkele van dergelijke apparaten, dan is een configuratie of technische aanpassing snel gebeurd. Maar beschik je over tientallen of misschien zelfs honderden apparaten, dan wordt het een tijdrovende klus om ze stuk voor stuk handmatig te configureren en te beheren. Met Mobile Device Management beheer én configureer je alle mobiele apparaten in je organisatie vanuit één centrale software tool.

Mobile Device Management voor magazijnapparatuur

Zebra Access Management System

Naast een juiste configuratie wil je voor optimale werkprocessen ook de fysieke uitgifte en inname van apparatuur beheren. Daarvoor is het Zebra Access Management System ontwikkeld. Met deze cloud-based software tool wijs je eenvoudig apparaten toe aan je magazijnmedewerkers. Daarmee maak je ze verantwoordelijk voor het apparaat waarop ze inloggen aan het begin en uitloggen aan het einde van elke dienst. ZAMS werkt in combinatie met Zebra’s Intelligent Cabinets, Racks of Cradle Locks. Daar worden ze steeds in- en uitgehaald, opgeladen en op slot gezet. Met ZAMS regel eenvoudig toegang tot apparaten voor bevoegd personeel, maak je standaard workflows en krijg je inzicht in prestaties van medewerkers. Alles terwijl je verlies, schade, reparaties en vervanging voorkomt.

Zebra Access Management System bij VCK Logistics

close