Wasco RFID Logistics Gerrit Anne
Onze klanten

Wasco vindt logistiek opnieuw uit

Technisch groothandel Wasco vindt logistieke processen opnieuw uit met voice picking, pick-to-light en RFID techniek.

De markt ondergaat momenteel grote veranderingen die nieuwe logistieke concepten vereisen. Deze concepten variëren van sector tot sector. Maar één ding is duidelijk, er is behoefte aan een nieuwe generatie IT-oplossingen. Een goed voorbeeld van een succesvolle oplossing is het bijzondere RFID-concept van technisch groothandel Wasco.

Met meer dan 50 jaar ervaring is Wasco een bekende naam in de installatiebranche. De groothandel in verwarming, sanitair, airconditioning, ventilatie en onderdelen onderscheidt zich door klantgerichtheid, vakkundig advies, innovatieve oplossingen en een snelle en foutloze levering. Wasco heeft een uitgebreid assortiment van ruim 500.000 producten beschikbaar via de webshop en 35 vestigingen verspreid over het land, welke bevoorraad worden uit twee grote distributiecentra.

Wasco winkel

Gerrit-Anne de Jong, Manager Value Added Services bij Wasco, merkt op dat de traditionele strategie van technische groothandels niet langer zal volstaan om te overleven in een markt met steeds meer concurrentie, ook online. Hij deelt zijn visie over de toekomst van logistiek tijdens het Smart Logistics event dat georganiseerd werd door CaptureTech samen met Honeywell, ValueChain en Logistiek.nl. De Jong stelt dat zelfs Bol.com tegenwoordig thermostaten verkoopt en dat het winnen van de strijd niet alleen meer draait om prijs en beschikbaarheid.

"Bol.com verkoopt tegenwoordig ook thermostaten. Op alleen prijs en beschikbaarheid winnen we de strijd niet meer."
Gerrit-Anne de Jong, Manager Value Added Services bij Wasco

WMS en Voice picking

Wasco heeft natuurlijk geïnvesteerd in logistiek om kosten te verlagen en beschikbaarheid te verbeteren. Slechts acht jaar geleden werden medewerkers van Wasco nog op pad gestuurd met papieren picklijsten. Inmiddels is er een modern WMS met voicepicking geïmplementeerd, wat heeft geleid tot een toename van de productiviteit met 20%. Ook was er sprake van een vermindering van het foutpercentage van 1,5% naar 0,2%.

Recentelijk heeft Wasco het kleingoedmagazijn ook verbeterd met een combinatie van pick-to-light en voice picking. Maar in tegenstelling tot veel andere groothandels heeft Wasco er bewust voor gekozen om niet te investeren in een volledig geautomatiseerd opslag- en orderpicksysteem. “Onze toegevoegde waarde ligt niet in het leveren van kleine artikelen, maar in het verbeteren van de efficiëntie van onze klanten,” verklaart de Jong.

Ontzorgboxen voor installateurs

Wasco gaat graag in gesprek met klanten om hun processen beter te begrijpen. De klanten van Wasco zijn installatiebedrijven en hun grootste probleem is de beschikbaarheid van personeel. Het vinden van goede installateurs is een uitdaging en de installateurs die ze wel hebben gevonden, besteden de helft van hun tijd aan logistieke handelingen zoals ophalen, uitzoeken en verplaatsen van onderdelen, wat zonde is van hun tijd.

Om dit probleem op te lossen heeft Gerrit-Anne de Jong samen met zijn team nieuwe diensten ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan zijn de ontzorgboxen die zijn bedoeld voor grote projecten met bijvoorbeeld zeshonderd identieke appartementen. In deze boxen zitten alle materialen die een installateur voor één appartement nodig heeft. Voorheen stond er op de bouwplaats vaak nog een grote container waarin de installateur zelf alle benodigde materialen bij elkaar moest zoeken. Nu wordt de installateur volledig ontzorgd en is een lage prijs ineens niet meer zo belangrijk.

"Onze toegevoegde waarde ligt niet in het leveren van kleine artikelen, maar in het verbeteren van de efficiëntie van onze klanten."
Gerrit-Anne de Jong
Gerrit-Anne de Jong
Manager Value Added Services bij Wasco

Wasco’s logistiek is een commercieel wapen

Jeroen van den Berg, logistiek adviseur en trendwatcher, introduceerde aan het begin van het Smart Logistics event een stelling die perfect geïllustreerd wordt door het verhaal van Wasco. Volgens van den Berg draait logistiek niet langer alleen om efficiëntie en betrouwbaarheid, maar is het ook een belangrijk commercieel wapen geworden. In het online tijdperk is de concurrentie immers slechts één klik verwijderd, wat vraagt om nieuwe logistieke ketens en de heruitvinding van logistiek.

RFID sticker op doos in magazijn groothandel

Als voorbeeld noemt van den Berg het Physical Internet. Hierbij maakt het niet langer meer uit wie eigenaar is van de goederen, waar ze zijn opgeslagen en wie ze vervoert, zolang ze maar op het afgesproken moment tegen de laagste mogelijke kosten op de juiste locatie arriveren. Dit leidt tot een wereld ‘endless aisles’ in ‘shared DC’s’. Om deze verandering te bewerkstelligen adviseert de trendwatcher om groot te denken, klein te beginnen en snel op te schalen.

Servicebussen met RFID

Als eerste groothandel heeft Wasco alle artikelen in hun onderdelenassortiment voorzien van RFID-tags. Door deze technologie te gebruiken geven ze klanten meer inzicht in cruciale gegevens. Zo kan de financiële waarde van de voorraad in en servicebus worden gemeten en kan Wasco haar klanten waarschuwen voor incourante of verouderde onderdelen en deze eventueel terugnemen.

RFID tags voor voorraadbeheer bij groothandel

Gerrit-Anne de Jong vertelt dat deze innovatie installatiebedrijven in staat stelt om de voorraad van onderdelen in servicebussen met 30% te verlagen. Het RFID systeem zorgt voor meer transparantie en snelheid, en minimaliseert de kans op verkeerde leveringen en monteurs komen nooit zonder voorraad te zitten. De RFID-tags zorgen er ook voor dat de hele voorraad binnen vijf minuten kan worden geïdentificeerd door te scannen wanneer deze ’s nachts wordt aangevuld. Dat kostte normaal gesproken twee mensen een hele dag werk. Het gebruik van RFID-stickers zorgt voor meer transparantie en snelheid, en minimaliseert de kans op verkeerde leveringen en monteurs komen nooit zonder voorraad te zitten.

Wasco heeft meer dan 600 servicebussen uitgerust met het RFID-voorraadbeheersysteem. Voordat het RFID-systeem werd geïntroduceerd, waren er ongeveer 200 verschillende service-artikelen op voorraad in elke bus. In 95% van de gevallen heeft een servicemonteur nu het juiste onderdeel bij zich. Hierdoor kan het aantal bezoeken dat nodig is om een probleem op te lossen met 15-20% toenemen.

 

Incourante artikelen

Dankzij RFID kan Wasco gedetailleerd advies geven over de voorraad per bus, wat voorkomt dat servicemonteurs onnodig onderdelen bestellen en deze vervolgens in de bus laten liggen totdat ze incourant worden. Dit probleem van overvolle bussen en onnodige herbestellingen wordt opgelost door het beheer van de voorraad in vijfhonderd bussen van verschillende installatie bedrijven. Na drie jaar heeft Wasco gemerkt dat deze aanpak heeft geleid tot een gemiddelde afname in de voorraad van 30%, dit terwijl de servicegraad op 95% blijft. Wasco is van mening dat hun voortbestaan als groothandel afhangt van hun vermogen om de problemen van hun klanten op te lossen.

Grote voordelen voor klanten

Met het RFID systeem kan Wasco haar klanten een aantal belangrijke voordelen leveren:

  • Gemiddeld 30% verlaging van de busvoorraad;
  • Minimale servicegraad van 95% wordt behaald;
  • Hoger one-stop-fix percentage, waardoor doorgaans één bezoek voldoende is;
  • Minder spoedbestellingen en bezoeken aan de groothandel;
  • Meer tevreden klanten en servicemonteurs;
  • Tijdige waarschuwing door Wasco voor incourante artikelen;
  • Perfecte uitgaande controle zorgt voor 100% juiste levering.

Meer weten over Wasco? Bekijk hier hun website.

close