Blog

Papierloos picken in je magazijn: een duurzame stap naar efficiëntie

28 december, 2023
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Papierloos picken in het magazijn met een barcode scanner
28 december, 2023
Maarten de Bakker

In de snel veranderende wereld van magazijnbeheer staan bedrijven voor de uitdaging om processen te optimaliseren, kosten te verlagen en tegelijkertijd milieubewust te handelen. Papierloos orderpicken draagt niet alleen bij aan de efficiëntie van je magazijn, maar ook aan een duurzamere bedrijfsvoering. Wil je weten wat papierloos orderpicken precies is en welke voordelen het biedt? Lees dan verder!


Wat is papierloos orderpicken?

Papierloos orderpicken betekent dat je overstapt van de orderpickmethode met traditionele orderlijsten van papier naar digitale technologieën zoals barcode scanning, RFID of voice picking. De orderpickers in je magazijn maken dan gebruik van apparatuur en software-oplossingen tijdens het orderpicken. Door deze magazijnautomatisering hoeven medewerkers geen papieren documenten meer te raadplegen, maar ontvangen en verwerken ze informatie direct en realtime met behulp van mobiele apparatuur en software zoals een WMS of ERP. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat er minder fouten worden gemaakt; het verbetert ook de algehele workflow en efficiëntie van het orderpickproces.

Papierloos picken in een magazijn

Waarom zou ik overstappen van papier naar digitaal?

Een van de belangrijkste redenen om te digitaliseren is vaak om de vele handmatige activiteiten op kantoor weg te nemen. Medewerkers spenderen veel tijd aan handmatige data-invoer of het aanpassen van data in het systeem. Door digitalisering neem je deze onnodige manuele taken weg, zorg je voor meer efficiëntie en minder kans op fouten, maar ook voor zinvollere inzet van personeel en meer werkplezier.

Daarnaasr kan het gebruik van papieren orderlijsten in magazijnen de efficiëntie van het orderpickproces zelf negatief beïnvloeden. Bovendien zijn papieren orderpicklijsten foutgevoeliger én milieubelastender dan digitaal werken in het magazijn. In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste kenmerken van beide methodes voor je naast elkaar gezet:

Kenmerken papieren picklijst

License icon

Foutgevoelig
Handmatig werken met papieren orderlijsten vergroot de kans op fouten. Medewerkers kunnen regels verkeerd lezen, verkeerd interpreteren of per ongeluk overslaan. Een onjuiste orderafhandeling resulteert in ontevreden klanten, extra kosten en tijdverlies voor het corrigeren van fouten.

Mogelijke vertragingen
Papieren orderlijsten vereisen handmatige updates en kunnen niet onmiddellijk worden bijgewerkt, zoals digitale systemen dat wel kunnen. Dit kan leiden tot vertragingen of fouten (en dus tot ontevreden klanten).


Beperkte informatie en functionaliteit

Op papieren orderlijsten is weinig ruimte voor gedetailleerde productinformatie, statusupdates, orderprioriteiten en speciale instructies.

 

Milieubelastend
Voor papieren orderpicklijsten zijn dagelijks grote hoeveelheden papier nodig. Dit heeft een negatieve invloed op het milieu (boskap, energie, transport…). In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, levert het overstappen naar papierloos orderpicken een belangrijke ecologische bijdrage.

Kenmerken digitaal picken

Telecom icon

Nauwkeurig
Omdat alle informatie overzichtelijk en digitaal op één apparaat is opgeslagen, hebben medewerkers alles binnen handbereik. Geen gedoe dus met stapels papieren en onleesbare aantekeningen. Dit beïnvloedt de nauwkeurigheid en geeft fout gepickte orders minder kans.

Efficiënt
Met real-time informatie kunnen medewerkers orders sneller en nauwkeuriger verwerken. Bovendien kunnen managers de prestaties van het magazijn beter monitoren en bijsturen, wat leidt tot een hogere productiviteit en minder fouten in de orderafhandeling.

Uitgebreide informatie
Digitale systemen houden automatisch de pickstatus bij. Het systeem geeft aan welke items zijn opgepikt, wat de nauwkeurigheid van de voorraadinformatie verbetert en het mogelijk maakt om onmiddellijk te reageren op bijvoorbeeld voorraadtekorten.

Duurzaam
Naast efficiëntievoordelen draagt papierloos orderpicken bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het verminderen van het gebruik van papier leidt tot een lagere milieu-impact, waarbij bossen worden gespaard en de ecologische voetafdruk je bedrijf verkleint. Voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is de overstap naar een papierloos magazijn een logische en verantwoorde keuze.

Papierloos picken van orders bij Van der Meulen

Kostenbesparing voor Van der Meulen

Van der Meulen, importeur en distributeur van speelgoed, ging over van een geheel handmatig orderpickproces naar een geoptimaliseerd en geautomatiseerd magazijn. Dat leverde een besparing van twintig uur per week op aan effectieve orderpicktijd. En dat zorgde natuurlijk voor een aanzienlijke kostenreductie, ook omdat er minder flexibele arbeidskrachten nodig waren.

Het bespaart ze heel wat loopbewegingen per dag, omdat de papieren orderpicklijsten niet meer opgehaald hoeven te worden. Dat komt de efficiency enorm ten goede. Ze behaalden al in de eerste maand een reductie van 75% op het aantal manco’s en ze besparen ook nog eens tweehonderd pakken papier per jaar.

Software voor papierloos picken

Software voor papierloos picken

Afhankelijk van je huidige situatie kun je met CaptureTech Connect al in één week over van papier naar digitaal. Connect helpt je je processen inzichtelijk te maken en laat gebruikers efficiënt taken uitvoeren met barcode scanners.

Naast de benodigde software om fysiek de pickopdrachten uit te voeren op de werkvloer, zoals een WMS of CaptureTech Connect, heb je een integratie nodig met je ERP systeem. Zo zorg je ervoor dat voorraden kloppen en in realtime worden bijgewerkt en er niet handmatig data hoeft te worden overgezet. Wil je ook online kunnen verkopen aan je klanten? Dan zorg je door een goede integratie dat de voorraden ook daar steeds kloppen en klanten niet misgrijpen.

Onze consultant Maarten Vonk vertelt meer over orderpicking in met CaptureTech Connect in onderstaande video.

Uitdagingen bij papierloos picken

Overweeg je over te stappen naar papierloos picken met bijvoorbeeld handheld barcode scanners of handsfree scanners? Natuurlijk gaat de overstap van papier naar digitaal niet over één nacht ijs. Bedenk bijvoorbeeld dat je zowel de opslaglocaties als alle te picken artikelen moet voorzien van een barcode, QR code of RFID tag.

Labels voor barcodes magazijnlocaties

Ook moeten de magazijnmedewerkers worden getraind, zodat ze optimaal kunnen profiteren van de voordelen die je kunt behalen met papierloos picken. Bij groothandel Van der Meulen was dit bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de transitie naar digitaal. Er waren medewerkers die vijftien jaar lang met papier hebben gewerkt en ineens op barcode scanners over moesten. Zoiets moet je goed voorbereiden en begeleiden.

En last but not least: de WiFi-verbinding in je magazijn moet goed zijn.

Orderpickmethodes

Er zijn natuurlijk verschillende orderpicking methodes wanneer je overgaat naar papierloos picken. Hieronder vind je een handig overzicht van de meest gebruikte orderpickmethodes en de belangrijkste voor- en nadelen.

Orderpick methode score card

Maar omdat ieder magazijn en ieder logistiek proces dat zich daar op de werkvloer afspeelt uniek is een analyse van jouw unieke situatie altijd de beste optie voordat je een ingrijpende verandering doorvoert. Hiervoor hebben we onze DC Walkthrough service ontwikkeld. Onze ervaren logistieke specialisten komen langs om je wensen en doelstellingen te inventariseren en analyseren de processen in je magazijn. Het resultaat is een gedegen adviesrapport met voorstellen voor verschillende technologieën en technieken die passen bij jouw organisatie, onderbouwd met ROI calculaties.

Conclusie

In een tijd waarin efficiëntie en duurzaamheid steeds belangrijker worden, is papierloos picken een belangrijke stap in magazijnbeheer. Door gebruik te maken van geavanceerde oplossingen profiteer je van operationele voordelen zoals productiviteitsverbeteringen en lagere kosten. Mits je je goed voorbereid door een professionele analyse van de logistieke processen in het magazijn, medewerkers meeneemt in het veranderproces, zorgt voor integratie met achterliggende IT systemen en kiest voor intuïtieve software waarmee gebruikers efficiënt taken kunnen uitvoeren. Daarnaast draagt de overgang naar papierloos picken bij aan een duurzamere toekomst en meer werkplezier voor medewerkers op de werkvloer.

close