Blog

De perfecte WiFi in jouw warehouse

20 juni, 2022
Bas Jansen van CaptureTech
Bas Jansen
Accountmanager
Quantore warehouse
20 juni, 2022
Bas Jansen
Accountmanager

Moderne en uitgebalanceerde orderpickmethodes helpen de duizenden magazijnen in ons land om aan de grote vraag naar razendsnelle leveringen te voldoen. En dat houdt niet op na het vinden van de meest ideale scanner voor jouw warehouse. Het gaat om het samenspel van hardware, software, configuratie én goede warehouse WiFi. Maar hoe zorg je er nu voor dat de WiFi in jouw magazijn optimaal is? We zetten de belangrijkste ‘stoorzenders’ en tips in dit blog voor je op een rij.

Black spots

Goede WiFi in je warehouse zorgt niet alleen voor een vlottere orderpicking en een kleinere kans op fouten, het vergroot ook het werkplezier van de medewerkers. Belangrijk dus dat je altijd en overal een optimale internetverbinding hebt. In huis optimaliseer je je internetverbinding vaak alweer door een paar extra wifiversterkers. Hoe anders is dit in een warehouse, dat door zijn grote afmetingen gemakkelijk zogenaamde ‘black spots’ kan bevatten: plekken waar je mobiele apparatuur niet of niet optimaal presteert.

Mogelijke oorzaken van een haperende Wifiverbinding

1. Een onjuist aantal access points
De inzet van te weinig, maar ook van te veel access points kan voor storingen zorgen.
2. Te groot zendvermogen op de access points
Scanners vinden access points die ver weg staan, terwijl dichterbij in het warehouse misschien een beter signaal is.
3. Verouderde firmware
Het is noodzakelijk op firmware regelmatig te updaten en zo haperende systemen te voorkomen.
4. Niet de goede antennes of antennerichtingen
Niet alle antennes dienen elk doel. Bedenk daarom goed wat het specifieke doel is van de antennes in jouw warehouse en stem daar ook de antennerichting op af.
5. Storende materialen
Sommige materialen die in je magazijn liggen opgeslagen, metaal bijvoorbeeld, kunnen het signaal blokkeren of vervormen.

Wireless site survey

En zo zijn er nog veel meer ‘stoorzenders’ te bedenken die een goede Wifiverbinding in de weg staan. Als leek is het vaak lastig te achterhalen waar nu precies het pijnpunt zit. Een professionele meting in je magazijn (ook wel een wireless site survey) kan uitkomst bieden. Hiermee wordt onder andere vastgesteld of er storingsbronnen zijn en hoeveel access points er geplaatst moeten worden voor een optimale netwerkdekking. En dan kan het zomaar zijn dat niet je hele infrastructuur vervangen hoeft te worden, zoals je in eerste instantie misschien dacht. Maar dat een slimmere indeling of het plaatsen van een paar extra access points al uitkomst biedt.

Professionele warehouse WIFI

Warehouse WiFi vanuit de cloud

Komt er uit de meting naar voren dat je warehouse WiFi wel aan vervanging toe is, ga dan op zoek naar een stabiele, veilige en gebruiksvriendelijke oplossing. Moderne technologieën werken vaak met access points die worden beheerd vanuit de cloud. Door de uitgebreide configuratie- en beheermogelijkheden heb je vanuit één centrale locatie inzicht in je totale netwerk. Je krijgt per gebruiker inzicht in de gebruikte applicaties en apparatuur. Met deze informatie wordt het WiFi netwerk automatisch ingesteld voor de best mogelijke performance voor iedere gebruiker.

Vraag een WiFi site survey aan

 

De voordelen van cloud based warehouse WiFi:

  • Fysieke of virtuele controllers zijn niet meer nodig
  • Altijd en veilig online
  • Schaalbaar, van kleine kantoren tot grote warehouses
  • Je beheert je gehele netwerk vanaf één locatie
  • Lage implementatie- en onderhoudskosten

De gehele keten moet kloppen

Het is van groot belang dat alle schakels in de warehouse-keten op elkaar zijn afgestemd. Van hardware tot software en van configuratie tot WiFi. Je kunt nog zo veel investeren in de laatste state of the art scanners, als de WiFi je in de steek laat, is het zonde van het geld. Hebben jouw medewerkers regelmatig te maken met haperende systemen? Zorg dan dat je, vóórdat je een professional aantrekt, helder hebt wat precies het struikelblok is. En niet te vergeten wat je wensen en verwachtingen zijn voor de toekomst. Zijn er bijvoorbeeld uitbreidingsplannen? Of sta je op het punt meer orderpickers in te zetten? Dat zijn allemaal aspecten die van invloed kunnen zijn op het vinden van de beste warehouse WiFi.

Storingen direct registreren

Het in kaart brengen van het probleem is misschien nog wel de grootste uitdaging van het gehele traject. Want vraag je tien medewerkers waar nu precies de schoen wringt, dan zul je tien verschillende antwoorden krijgen. Wat helpt is het direct registreren van storingen met vermelding van locatie. Dit biedt inzicht, waarna het probleem heel gericht kan worden getackeld.

Elk magazijn is maatwerk

De conclusie die we kunnen trekken, is dat een optimaal functionerend warehouse WiFi maatwerk is. Alles moet kloppen en op elkaar aansluiten. Elk magazijn is anders opgebouwd, slaat andere materialen op en opereert onder andere omstandigheden. In het ene warehouse moeten medewerkers de diepvries in om orders te picken, in het volgende werken ze deels buiten met containers en in het derde picken ze orders op tien meter hoogte. Zo veel klanten, zo veel oplossingen dus. Elke keer weer een mooie uitdaging die wij graag aangaan!

Cisco Meraki wifi

Ben jij nog op zoek naar de perfecte warehouse WiFi?

Ik help je graag. Vul het formulier in aan het einde van deze pagina, stuur een e-mail naar [email protected] of bel mij op +31 (0)252 241544

Ook een professioneel WiFi netwerk?

Vraag een site survey aan!

 

Bas Jansen van CaptureTech
Bas Jansen
Accountmanager

"*" geeft vereiste velden aan

close