Blog

Hoe ga je om met personeelstekort?

20 oktober, 2021
Maarten de Bakker
Marketing Manager
20 oktober, 2021
Maarten de Bakker
Marketing Manager

‘Krapte logistieke arbeidsmarkt is nu groter dan ooit’, kopte Logistiek.nl een paar maanden geleden. Uit cijfers van Randstand bleek dat het aantal openstaande vacatures in de transport & logistiek met maar liefst 61 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er wordt gezocht naar 5.700 magazijn- of logistiek medewerkers.

Vorige week werd zelfs bekend dat in het DC van Brabantia te Pelt de CEO Tijn van Elderen zelf meedraait op de werkvloer. Al kun je je afvragen of we hier te maken hebben met een publiciteitsstunt.

De oorzaken zijn bekend. Een historisch lage werkloosheid, grote aantallen openstaande vacatures in allerlei sectoren en de groei van e-commerce zorgen voor een hevige concurrentiestrijd om personeel. Zeker nu de onzekerheid rondom het corona lijkt te verminderen, de maatregelen zijn versoepeld en de economie aantrekt. Zo concurreren logistieke bedrijven nu ook weer met werkgevers in de horeca-, luchtvaart- en evenementenbranche. Hoe ga je om met dit nijpende personeelstekort?

Houd de achterdeur dicht

Het klinkt voor de hand liggend, maar veel werkgevers worstelen met het blijvend binden van medewerkers aan de organisatie. Aantrekken en inwerken van nieuw personeel kost veel tijd en geld en dus is ze vervolgens behouden misschien nog wel belangrijker. Het is dan ook goed om eerst kritisch te kijken naar verloopredenen en de werksfeer en structureel de medewerkerstevredenheid te meten én te verbeteren.

Tevreden en betrokken personeel is loyaal en trots. Volgens Effectory zorgt betrokkenheid voor maar liefst 18% betere prestaties, 16% productievere medewerkers en 15% minder ziekmeldingen. Met betrokkenheid houd je niet alleen de achterdeur dicht maar je huidige personeel wordt een belangrijk middel om nieuwe mensen aan te trekken. Ten slotte zijn zij jouw uithangbord. Stel ze dan ook in staat actief deel te nemen aan het wervingsproces door bijvoorbeeld incentives als een aandraagbonus. Al zullen echt betrokken medewerkers geen incentive nodig hebben. Geef werknemers de instrumenten en prikkels om de organisatie te promoten als een geweldige plek om te werken.

Zet personeel en middelen efficiënt in

Hoe zorg je er vervolgens voor dat je betrokken en gemotiveerde workforce zo efficiënt mogelijk wordt ingezet? Natuurlijk is planning hierbij essentieel. Maar denk ook het verstrekken van de middelen dat personeel nodig heeft om efficiënt en ergonomisch te kunnen werken. Zo is bij groothandel in bloemen en planten W.K.Heyl de productiviteit met 50% toegenomen sinds de implementatie van Voice Picking. Bij deze techniek heeft iedere orderpicker een voice-terminal en headset met microfoon. Zij ontvangen op een natuurlijke manier gesproken instructies en bevestigen opdrachten mondeling in realtime. Ook wearables kunnen zorgen voor het verzetten van meer werk met minder mensen. Door handenvrij te werken en sneller te scannen.

Daarbovenop zorgen dergelijke technieken voor een hogere medewerkerstevredenheid omdat het simpelweg fijner is om mee te werken. De implementatie biedt weer een kans om betrokkenheid van medewerkers te stimuleren door ze mee te nemen in het proces, steeds te communiceren wat de status is van de projectstappen en door te vragen en luisteren naar feedback. De sleutel tot succes van IT-implementaties ligt ten slotte vaak in de adoptie door gebruikers. Medewerkers die meegenomen worden in de ontwikkelingen van de organisatie voelen zich betrokken en zullen zelf ook de behoefte voelen om zich te ontwikkelen.

Een verbetering in efficiëntie wordt ook behaald door ervoor te zorgen dat mobiele apparatuur dat gebruikt wordt door het personeel altijd werkt. Door middel van oplossingen zoals CaptureTech Protect is de software van terminals altijd up-to-date en wordt het WiFI netwerk remote beheerd.

Meten is weten

Verlopen al je logistieke processen echt optimaal? Er wordt veel geïnvesteerd in automatisering en andere procesoptimalisaties, maar als niet goed of te weinig gemeten wordt kunnen er onzichtbare knelpunten zijn in bijvoorbeeld het pickproces. Door gedurende het pickproces realtime relevante en gedetailleerde informatie te verzamelen worden deze knelpunten inzichtelijk. Kleine wijzigingen in het proces op de vloer kunnen aantrekkelijke efficiëntieverbeteringen opleveren. Bijvoorbeeld door een labelprinter naar een andere locatie te verhuizen waardoor je de looproute inkort. Of door problemen bij individuele orderpickers te achterhalen en op te lossen. CaptureTech Insight is hiervoor een bewezen hulpmiddel.

Een compleet pakket

Het is altijd een combinatie van factoren die zorgt voor productiviteitsverbetering en verhoogde medewerkerstevredenheid. Maar hoe weet je welke technieken, software en hardware het beste passen bij jouw organisatie? Door een gedegen analyse van je logistiek processen en toekomstplannen van je organisatie. Want iedere organisatie, iedere branche en ieder bedrijfsproces is anders. Zo geven wij bijvoorbeeld met quick scans van bedrijfsprocessen onze klanten vrijwel direct al handvatten voor efficiencyverbeteringen, altijd toegesneden op de praktijk.

Efficiënter werken? Zorg voor één IT-partner voor zowel de logistiek als kantoor!

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op!

 

Maarten de Bakker
Marketing Manager

"*" geeft vereiste velden aan

close