Blog

Hoe ga je om met personeelstekort?

20 oktober, 2021
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Marketing Manager
Warehouse worker voice picking beer in a distribution center
20 oktober, 2021
Maarten de Bakker
Marketing Manager

‘Krapte logistieke arbeidsmarkt is nu groter dan ooit’, kopte Logistiek.nl een paar maanden geleden. Uit cijfers van Randstand bleek dat het aantal openstaande vacatures in de transport & logistiek met maar liefst 61 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er is een personeelstekort van 5.700 magazijn- of logistiek medewerkers. Vorige week werd zelfs bekend dat in het DC van Brabantia te Pelt de CEO Tijn van Elderen zelf meedraait op de werkvloer. Al kun je je afvragen of we hier te maken hebben met een publiciteitsstunt.

Waarom is er personeelstekort?

De oorzaken zijn bekend. Een historisch lage werkloosheid, grote aantallen openstaande vacatures in allerlei sectoren en de groei van e-commerce zorgen voor een hevige concurrentiestrijd om personeel. Zeker nu de onzekerheid rondom het corona lijkt te verminderen, de maatregelen zijn versoepeld en de economie aantrekt. Zo concurreren logistieke bedrijven nu ook weer met werkgevers in de horeca-, luchtvaart- en evenementenbranche. Hoe ga je om met dit nijpende personeelstekort?

Houd de achterdeur dicht

Het klinkt voor de hand liggend, maar veel werkgevers worstelen met het blijvend binden van medewerkers aan de organisatie. Aantrekken en inwerken van nieuw personeel kost veel tijd en geld en dus is ze vervolgens behouden misschien nog wel belangrijker. Het is dan ook goed om eerst kritisch te kijken naar verloopredenen en de werksfeer en structureel de medewerkerstevredenheid te meten én te verbeteren.

Tevreden en betrokken personeel is loyaal en trots. Volgens Effectory zorgt betrokkenheid voor maar liefst:

  • 18% betere prestaties
  • 16% productievere medewerkers
  • 15% minder ziekmeldingen

Met betrokkenheid houd je niet alleen de achterdeur dicht maar je huidige personeel wordt een belangrijk middel om nieuwe mensen aan te trekken. Ten slotte zijn zij jouw uithangbord. Stel ze dan ook in staat actief deel te nemen aan het wervingsproces door bijvoorbeeld incentives als een aandraagbonus. Al zullen echt betrokken medewerkers geen incentive nodig hebben. Geef werknemers de instrumenten en prikkels om de organisatie te promoten als een geweldige plek om te werken.

Zet personeel en middelen efficiënt in

Hoe zorg je er vervolgens voor dat je betrokken en gemotiveerde workforce zo efficiënt mogelijk wordt ingezet? Natuurlijk is planning hierbij essentieel. Maar denk ook het verstrekken van de middelen dat personeel nodig heeft om efficiënt en ergonomisch te kunnen werken. Zo is bij groothandel in bloemen en planten W.K.Heyl de productiviteit met 50% toegenomen sinds de implementatie van Voice Picking. Bij deze techniek heeft iedere orderpicker een voice-terminal en headset met microfoon. Zij ontvangen op een natuurlijke manier gesproken instructies en bevestigen opdrachten mondeling in realtime.

Personeelstekort verminderen met voice picking

Voice picking bij bloemengroothandel W.K.Heyl

 

Ook wearables (draagbare apparaten) kunnen zorgen voor het verzetten van meer werk met minder mensen. Door je handen vrij te hebben tijdens verschillende handelingen en door sneller scannen, omdat je niet steeds een handheld oppakt en weer weglegt.

Omgaan met personeelstekort door efficiënter te werken

Sneller orders picken met de ProGlove MARK Display draagbare scanner

 

Daarbovenop zorgen dergelijke technieken voor een hogere medewerkerstevredenheid omdat het simpelweg fijner is om mee te werken. De implementatie biedt weer een kans om betrokkenheid van medewerkers te stimuleren door ze mee te nemen in het proces, steeds te communiceren wat de status is van de projectstappen en door te vragen en luisteren naar feedback. De sleutel tot succes van IT-implementaties ligt ten slotte vaak in de adoptie door gebruikers. Medewerkers die meegenomen worden in de ontwikkelingen van de organisatie voelen zich betrokken en zullen zelf ook de behoefte voelen om zich te ontwikkelen.

Een verbetering in efficiëntie wordt ook behaald door ervoor te zorgen dat mobiele apparatuur dat gebruikt wordt door het personeel altijd werkt. Door middel van oplossingen zoals CaptureTech Protect is de software van terminals altijd up-to-date en wordt het WiFI netwerk remote beheerd.

Sneller inwerken

Je personeelstekort zul je er niet direct mee oplossen, maar het inwerken van nieuwe medewerkers kost bij veel organisaties nog altijd veel tijd. Vaak worden zelfs de beste krachten ingezet om de nieuwe magazijnmedewerkers in te werken. Dat is zonde en onnodig. Door gebruik te maken van een inwerkmethode als Honeywell Rapidstart wordt inwerken enorm versneld doordat de medewerker volledig zelfstandig aan de slag gaat.

Daarnaast is het zelfstandig leren werken in het magazijn voor de nieuwe medewerker ook veel aangenamer. Ze voelen zich comfortabeler en zelfverzekerder, waardoor ze positiever zullen staan tegenover het werk, met een lager verloop tot gevolg. Mocht er toch veel verloop zijn of blijven door andere omstandigheden, dan heeft het inwerken je in ieder geval niet veel verloren tijd opgeleverd en werk je snel en eenvoudig weer de vervangers in.

Met een gedigitaliseerd inwerksysteem meet je bovendien veel beter en sneller of de nieuwe medewerker wel geschikt is. Op je dashboard zie je de voortgang die de nieuwe medewerker maakt, kun je direct ingrijpen en uiteindelijk een gefundeerde keuze maken over het wel of niet behouden van de medewerker. Met deze meetbaarheid zijn we ook aangeland bij mijn volgende punt.

Meten is weten

Verlopen al je logistieke processen echt optimaal? Er wordt veel geïnvesteerd in automatisering en andere procesoptimalisaties, maar als niet goed of te weinig gemeten wordt kunnen er onzichtbare knelpunten zijn in bijvoorbeeld het pickproces. Door gedurende het pickproces realtime relevante en gedetailleerde informatie te verzamelen worden deze knelpunten inzichtelijk. Kleine wijzigingen in het proces op de vloer kunnen aantrekkelijke efficiëntieverbeteringen opleveren. Bijvoorbeeld door een labelprinter naar een andere locatie te verhuizen waardoor je de looproute inkort. Of door problemen bij individuele orderpickers te achterhalen en op te lossen. CaptureTech Insight is hiervoor een bewezen hulpmiddel.

Een compleet pakket

Het is altijd een combinatie van factoren die zorgt voor productiviteitsverbetering en verhoogde medewerkerstevredenheid. Maar hoe weet je welke technieken, software en hardware het beste passen bij jouw organisatie? Door een gedegen analyse van je logistiek processen en toekomstplannen van je organisatie. Want iedere organisatie, iedere branche en ieder bedrijfsproces is anders.

Hoe los jij je personeelstekort op?

Met een quickscan of DC Walkthrough voeren onze specialisten analyses uit van bedrijfsprocessen en ontvangen onze klanten vrijwel direct al handvatten voor efficiencyverbeteringen. Altijd toegesneden op de dagelijkse praktijk in het magazijn of DC. Benieuwd wat zo’n analyse jou kan opleveren? Vul het contactformulier in en we nemen contact met je op.

bas jansen
Bas Jansen
Accountmanager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close