Blog

Hoe vergroot je cybersecurity bewustzijn?

9 augustus, 2023
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Cybersecurity bewustzijn voor medewerkers
9 augustus, 2023
Maarten de Bakker

Helaas komen cyberaanvallen steeds vaker voor. Elke elf seconden wordt er wereldwijd een bedrijf of organisatie getroffen door een ransomware-aanval, waarbij cybercriminelen de IT-systemen gijzelen. De totale jaarlijkse schade als gevolg van cybercriminaliteit bedraagt 5.500 miljard euro. Daarbij komt dat de impact van een hack op je organisatie meestal zeer groot is. Van reputatieschade en het betalen van ransomware om je data veilig te stellen tot omzetverlies door simpelweg niet door te kunnen werken. Verder wordt het MKB steeds vaker getroffen, juist omdat zij vaak minder goed beschermd zijn.

Waarom cyberbewustzijn vergroten?

Van al die hacks is bij het grootste deel de oorzaak dat er verkeerd gehandeld is door medewerkers van de organisatie. Men is vaak onbewust onbekwaam. Na het klikken op een link of het downloaden van het bestand is de hacker ‘binnen’. Je kunt dus alles tiptop beveiligd hebben, maar wanneer je collega’s bijvoorbeeld een phishingmail niet herkennen ben je alsnog de klos. En die phishing e-mails worden steeds geavanceerder.

Houd het simpel

Om cyberaanvallen te voorkomen is het dus meer dan ooit nodig om óók in te zetten op de menselijke factor. Maar hoe creëer je cyberbewustzijn door je hele organisatie heen, zonder dat het veel tijd kost voor medewerkers?

Houd het vooral simpel en verwacht niet dat medewerkers ellenlange PDF bestanden gaan doorspitten. Ze hebben ten slotte ook andere dingen te doen. Een goede manier om laagdrempelig kennis over te brengen is door met hapklare e-learnings te werken. Laat medewerkers eenmaal per week digitaal een aantal vragen beantwoorden in een handige Cyber Academy tool waarin je overzichtelijk bijhoudt hoe ver de medewerker gevorderd is.

 

Cybersecurity bewustzijn met een academy

Phishing simulaties

Met regelmatige phishing simulaties kun je testen of jouw medewerkers gevoelig zijn voor phishing. Wie de phishing e-mail niet herkent en bijvoorbeeld op een link klikt, wordt opgevolgd met uitleg over wat ze beter kunnen doen en ze ontvangen links naar online trainingen.

Ook kunnen medewerkers zelf verdachte e-mails rapporteren met een knop in Outlook of Webmail. Hierdoor creëer je behalve cyberbewustzijn ook betrokkenheid bij medewerkers. Bovendien wordt Microsoft Defender slimmer met elke melding van dergelijke e-mails.

Reminders op de werkplek

Een andere manier om bij medewerkers cybersecurity bewustzijn te creëren (en behouden!) is door ze op een eenvoudige manier eraan te helpen herinneren waar ze op moeten letten.

Muismat voor cybersecurity bewustzijn

Posters cyberbewustzijn

Hang bijvoorbeeld posters op bij de werkplek of leg muismatten op de bureaus met een luchtige of grappige boodschap over de belangrijkste cyber security tips.

Wil je deze posters ook bij jouw op kantoor ophangen? Vraag ze vrijblijvend bij ons aan. Zo lang de voorraad strekt geven we ze gratis weg. Zet er in de e-mail bij hoeveel posters (maximaal 8) en welk formaat (A2 of A3) je ze wilt ontvangen, dan zorgen wij ervoor dat ze jouw kant op komen.

Trainingsvideo’s

Ook kun je medewerkers cyberbewust maken door ze korte trainingsvideo’s te sturen van niet meer dan 5 minuten. Hiermee krijgen medewerkers op een laagdrempelige manier uitleg over wat ze zelf kunnen doen als het gaat om cybersecurity, waar ze op moeten letten en wat de gevolgen van hun handelen kunnen zijn voor de organisatie. Zo krijgen ze onder andere uitleg over phishing.

 

Meer informatie

Wil jij ook een Cyber Academy, posters, trainingsvideo’s of phishing simulaties voor je medewerkers? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat.

close