Volker Energy Solutions is een toonaangevende speler op het gebied van oplossingen voor de energietransitie. Samen met CaptureTech IT Services heeft Volker Energy Solutions voor het domein Operationele Techniek de tweede generatie van de ‘OT-werkplek’ ontworpen en geïmplementeerd, volledig in de Cloud. Een ‘extreem beveiligde’ werkplekomgeving in de Cloud die voldoet aan strikte eisen conform de ISO 27001 certificering van moederorganisatie Visser & Smit Hanab.

  • Bedrijf: Volker Energy Solutions
  • Locatie: Rotterdam, Nederland
  • Sector: Olie- en Energie
  • Afdeling: Protection, Automation & Control (PAC)
  • Afgenomen diensten: Microsoft Azure, OT werkplekbeheer, consultancy, support en servicedesk.
"De eerdere succesvolle samenwerking en de kennis en kunde die zij in huis hebben, heeft ervoor gezorgd om samen de tweede generatie van de OT-werkplek te ontwikkelen: een ‘extreem beveiligde’ werkplekomgeving in de Cloud."
Peter Oomens, Business Consultant

Toegangsbeveiliging

“Operationele Techniek (OT) is een domein binnen de infrastructuur van het energienetwerk dat 24/7 beschikbaar moet zijn en waarin OT systemen worden toegepast tussen de 0 en 25 jaar”, vertelt Peter Oomens, Business Consultant bij Volker Energy Solutions. “Een OT systeem maakt het op afstand managen en bewaken van onderstations mogelijk (een onderstation is een elektrische installatie in het hoogspanningsnet. Het maakt een verbinding tussen twee of meerdere hoogspanningsnetten of vormt een aansluitingspunt op het hoogspanningsnet). Monteurs en technische specialisten gebruiken de OT-werkplek om onderhouds- en beheertaken aan OT systemen uit te voeren. Daarnaast kunnen zij de specifiek benodigde applicaties die voor deze werkzaamheden nodig zijn opstarten. Op basis van de uit te voeren taken, krijgt een gebruiker bij het inloggen bepaalde autorisaties toegekend binnen de OT-werkplek.”

IT services for Volker energy systems

 

Voldoen aan de wensen conform de ISO 27001 certificering

“De samenwerking met CaptureTech gaat al een aantal jaren terug. Bij de implementatie van de eerste generatie OT-werkplekken, waren wij opzoek naar een partner die alle IT gerelateerde zaken rondom de OT-werkplek uit handen kon nemen en support kon leveren indien nodig. De eerdere succesvolle samenwerking en de kennis en kunde die zij in huis hebben, heeft ervoor gezorgd om samen de tweede generatie van de OT-werkplek te ontwerpen: een ‘extreem beveiligde’ werkplekomgeving in de Cloud, die voldoet aan de strikte eisen conform de ISO 27001 certificering” licht Peter Oomens toe. “De door Volker Energy Solutions gestelde ‘hoge beveiligingseisen’ zijn nodig omdat wij werken in de zogenaamde kritische of vitale infrastructuren. CaptureTech heeft de OT-werkplekken in een periode van drie maanden vlekkeloos overgezet naar de nieuwe versie in de Microsoft Cloud omgeving”.

Volker Energy Systems worker working with it services

 

Hoog beveiligde VPN-verbinding

De OT-werkplek zelf betreft een streng beveiligde laptop, notebook of workstation met een hoog beveiligde VPN (Virtual Private Network) verbinding met de Cloud. Het beveiligde VPN-netwerk zorgt ervoor dat alle data versleuteld verstuurd en opgeslagen wordt. Bij het ontwerp van de OT-werkplek is nauwlettend gekeken vanuit de Cybersecurity risico’s, de beheer eisen van de diverse applicaties en de gebruikerswensen. Dankzij deze tweede generatie van de OT-werkplek, kunnen medewerkers zich focussen op hun werkzaamheden. Peter Oomens: “Het technische beheer hebben wij uitbesteed aan CaptureTech, evenals de inrichting van de supportdesk. Wij zorgen zelf voor het beheer van de OT applicaties en wat specifieke zaken zoals de tijdelijke afgifte van installatierechten aan gebruikers en het toegangsbeheer van leveranciersites. Het specialisme van beide organisaties gecombineerd resulteert in een succesvolle samenwerking. Een waarvan ik hoop dat deze nog jaren duurt”.

close