Blog

Scannen vanuit je heftruck

22 april, 2024
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
scannen vanuit heftruck
22 april, 2024
Maarten de Bakker

In de wereld van magazijnbeheer is efficiëntie een belangrijke pijler. Bedrijven streven ernaar hun processen te stroomlijnen en hun productiviteit te verhogen. Een goede manier om dit te bereiken, is door het implementeren van scantechnologie in je heftrucks. In deze blog vertellen we je hoe scannen vanuit je heftruck bijdraagt aan het efficiënter inrichten van je logistieke operatie, welke opties er zoal zijn en waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

Sneller en acurater

Het scannen vanuit je heftruck biedt verschillende voordelen. Het versnelt het scanningproces, want de chauffeur hoeft niet meer continu zijn heftruck in en uit te stappen. Handmatige invoer van gegevens leidt vaker tot fouten en vertragingen, terwijl scannen de nauwkeurigheid verhoogt en de doorlooptijd verkort. Ook kun je je goederen beter traceren, je voorraad beter beheren én controleren.

Honeywell Granit XP reachtruck scanner

Minder kosten, meer werkplezier

Efficiëntie is niet alleen een kwestie van snelheid, het scheelt uiteindelijk ook in de kosten. Met een snelle scan van de barcodes op de opgeslagen goederen, kan het systeem real-time updates geven over de beschikbare voorraad. Dit minimaliseert de kans op fouten bij handmatige tellingen en zorgt voor een nauwkeurige weergave van de voorraadstatus. Je magazijnmedewerkers ervaren bovendien meer werkplezier door verbeterde ergonomie en werken efficiënter met intuïtieve software en betrouwbare hardware. Stuk voor stuk redenen dus om scannen vanuit je heftrucks in overweging te nemen.

Verschillende oplossingen

Bij het implementeren van scantechnologie in heftrucks zijn er verschillende opties:

Mobiele computer heftruck

1. Mobiele computers

Een flexibele oplossing waarbij je als gebruiker maximaal mobiel bent doordat je met je apparaat vrij kunt rondlopen. Het nadeel is dat het scherm te klein is om als echte heftruckterminal te dienen en je moet voor gebruik het apparaat steeds oppakken en na gebruik weer wegleggen, al dan niet in een houder.

2. Heftruckterminals

In het geval van heftruck terminals, vehicle mount computers of rugged tablets in een houder heb je een scherm zo groot als een tablet, gemonteerd in de heftruck. Met bepaalde modellen kun je ook barcodes scannen, maar meestal worden heftruckterminals gecombineerd met een losse barcodescanner die hangt aan een katrolsysteem of in een houder zit. Bedenk of het nodig is om het apparaat vaak, snel en gemakkelijk uit de docking station te halen, want dat zal je keuze voor merk en model beïnvloeden. Werken je heftruckchauffeurs buiten? Met minimaal 800 Nits blijft het scherm leesbaar in de felle zon.

industriële tablet met vehicle mount

3. Draagbare scanners

Een andere mogelijkheid is om heftruckchauffeurs uit te rusten met draagbare scanners. Omdat deze op de bovenkant van de hand gedragen wordt middels een handschoen hebben chauffeurs hierbij altijd hun handen volledig vrij tijdens het werken. Dit komt de efficiëntie ten goede omdat ze niet steeds een scanner hoeven op te pakken en weer neer te leggen. Deze lichte wearables worden dan gekoppeld aan de heftruckterminal via Bluetooth voor een naadloze werking met bijvoorbeeld je WMS.

Scannen vanuit heftruck met ProGlove wearable

4. Vorkenbordscanning

Scan eenvoudig en snel barcodes op palletlabels (alle types, inclusief SSCC) met een vaste scanner gemonteerd op het vorkenbord van de heftruck. Je kunt de vaste scanner zo instellen dat deze automatisch scant als een barcode in de buurt komt. Of chauffeurs kunnen handmatig scannen door een knop op hun heftruck in te drukken. Een vaste scanner gemonteerd aan de heftruck vermindert onnodige heftruckbewegingen, laat chauffeurs sneller werken en verbetert de ergonomie door ze niet langer voorover te laten buigen om met een handheld een pallet op de grond te scannen.

scannen vanuit heftruck

Zaken om rekening mee te houden

1. Het gebruik van multilabels

Het is essentieel om op het onderste schap van een picklocatie multilabels aan te brengen met daarop de barcodes van de verschillende niveaus van dat schap. De orderpicker scant eerst de locatie en krijgt vervolgens de instructie om een pallet van bijvoorbeeld driehoog naar beneden te halen. Is de pallet eenmaal beneden, dan kan hij desgewenst nog een extra check doen door het scannen van de pallet.

2. Long range scanners

Het scannen van een multilabel of een pallet vanuit een zittende positie in de heftruck is alleen mogelijk met een long range scanner. Deze modellen maken het scannen van goederen mogelijk tot afstanden van wel 20 meter. Een short range scanner is alleen geschikt als je rondloopt in het magazijn en op heel korte afstand (maximaal één meter) wilt scannen.

Ook de grootte van de barcode zelf is hier van belang. Scan je op een afstand van meer dan één meter, dan kan dat alleen met grote barcodes. Een SSCC-label bevat dermate veel informatie dat de barcode kleiner wordt. Wil je zo’n SSCC-label scannen, dan is long range scanner een must.

3. Robuustheid tablets

Wil je je voorraad direct en papierloos bijwerken na het scannen van je goederen? Dan is een robuuste tablet onmisbaar. Deze fungeert als het brein van de heftruck en maakt communicatie met de backoffice mogelijk. Met behulp van de scanner en de heftruckterminal synchroniseer je de gegevensuitwisseling tussen de werkvloer en de backoffice (het kantoor). Zo creëer je een efficiëntere workflow. Heftruckterminals zijn uitgerust met touchscreens en gebruiksvriendelijke interfaces, waardoor chauffeurs snel en eenvoudig gegevens kunnen invoeren en ontvangen.

Bij het kiezen van je toestel is het belangrijk om rekening te houden met de werkomgeving. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn als de terminal van jouw keuze shockproof en stof- en waterbestendig is. Heb je een veeleisende omgeving zoals een oneffen ondergrond, diepvries of buitenomgeving? Dan is in de meeste gevallen een heftruckterminal beter geschikt dan een tablet.

Denk ook goed na of je het toestel wilt aansluiten op de batterij van het voertuig of dat je wilt gaan werken met de batterij van de tablet. Hou in het laatste geval rekening met batterijwissels (‘batterijmanagement’).

4. Scannerhouders (docks) of katrolsysteem

Om ervoor te zorgen dat de scanner veilig en binnen handbereik blijft, is het gebruik van een scannerhouder (dock) of katrolsysteem essentieel. Docks hebben als voordeel dat ze stevig op de heftruck zijn gemonteerd, waardoor ze een veilige opbergplaats zijn voor de scanner wanneer deze niet in gebruik is. Een dock voorkomt niet alleen dat de scanner zoekraakt, maar beschermt ook tegen vallen en stoten, wat de levensduur van het apparaat verlengt.

Scannen vanuit heftruck vehicle dock

5. Connectiviteit

Ook de connectiviteit van de scanner is van belang. Voor een goede werking van je Warehouse Management Systeem (WMS) op zowel je heftruckterminal als scanner heb je een real-time gegevensoverdracht nodig. Hier heb je de keuze om te werken via wifi of via 4G/5G. Werk je alleen binnen? Dan is wifi de beste optie. Werk je buiten, bijvoorbeeld op een containeryard? Dan wordt wifi lastig en is 4G/5G connectiviteit benodigd.

Vergeet bij je scannerkeuze niet om ook rekening te houden met security en met de compatibiliteit met je bestaande systemen en software.

Magazijnsoftware en scannen vanuit heftruck

Met een heftruck worden veelal verplaatsingen binnen een magazijn of productielocatie uitgevoerd. Wanneer een groot en duur WMS een stap te ver gaat, is er de CaptureTech Connect software waarmee je de basisprocessen op de werkvloer afdekt, zoals inslag, voorraadbeheer, orderpicking en dus verplaatsingen. Hiervoor wordt altijd een integratie opgezet met je ERP systeem. In de video hieronder vertelt consultant Maarten Vonk over verplaatsingen binnen een magazijn met behulp van CaptureTech Connect.

6. Voorkom ongewenste verrassingen met MDM

Je hard- en software kan nog zo modern zijn, zonder goed Mobile Device Management (MDM) kun je zo maar voor ongewenste verrassingen komen te staan. Met een centrale beheertool update je eens per jaar je Android-versie of firmware. Als je een MDM hebt, is remote support mogelijk. Zo is in één klap je beheer op afstand geregeld en is je mobiele apparatuur én je wifi-infrastructuur altijd optimaal inzetbaar en up-to-date. Wel zo’n prettig idee.

Conclusie

Het scannen vanuit je heftruck is een waardevolle investering voor elke organisatie die streeft naar efficiëntie, nauwkeurigheid en kostenbeheersing. Door de juiste scanner te kiezen, te integreren met een heftruckterminal en te voorzien van een stevige scannerhouder, profiteer je van verbeterde processen en een geoptimaliseerde workflow. De combinatie van heftrucks en scantechnologie opent de deur naar een modern magazijnbeheer dat voldoet aan de eisen van de snel veranderende logistieke sector.

Advies nodig?

Heb je advies nodig bij je keuze bij scannen vanuit heftrucks? Wij helpen je graag!

Advies nodig?

Heb je advies nodig bij je keuze voor de beste heftruckscanner? Wij helpen je graag!

bas jansen
Christoph Lambot
Bas Jansen Christoph Lambot
Accountmanager Country manager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close