Blog

Het belang van regelmatige wifi en firmware updates

20 juni, 2024
Femke Reitsma
Femke Reitsma
Toshiba Tec labelprinter in magazijn
20 juni, 2024
Femke Reitsma

Net zoals je telefoon en laptop regelmatig geüpdatet moeten worden, geldt dit ook voor de wifi en firmware in jouw magazijn. Niet op tijd updaten kan tot gevolg hebben dat bepaalde features niet naar behoren werken, dat je wifi gaat haperen of dat je last krijgt van vervelende bugs. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, dat je digitale achterdeur wagenwijd openstaat voor criminelen. In deze blog lees je er alles over.

Connectiviteit

In de logistiek van vandaag de dag speelt connectiviteit een belangrijke rol. Wil je alles in je magazijn op rolletjes hebben lopen, dan ben je sterk afhankelijk van een betrouwbaar en snel wifi-netwerk. Helaas onderschatten veel bedrijven nog altijd de noodzaak van het regelmatig uitvoeren van updates. En dat terwijl het niet tijdig bijwerken van je firmware en het onderhouden van je wifi-infrastructuur grote gevolgen kan hebben voor de efficiëntie en veiligheid van je magazijn.

Kenmerken van firmware

Je weet waarschijnlijk al lang wat firmware is en wat het doet, maar voor diegenen die het niet precies weten, hier nog even een korte uitleg. Firmware is een soort software die specifiek ontworpen is om de hardware van een apparaat aan te sturen en te beheren. Bijvoorbeeld de software in een printer die ervoor zorgt dat de printer goed werkt, of de software in een router die zorgt voor internetverbinding. Firmware zit meestal verankerd in het apparaat zelf en is niet gemakkelijk te verwijderen. Firmware-updates vereisen meer kennis en expertise dan bijvoorbeeld software-updates.

Honeywell Industrial Printer Warehouse Printing Barcode wifi firmware update cybersecurity

Updaten verbetert de veiligheid

Een van de belangrijkste redenen om je firmware en wifi regelmatig te updaten, is cybersecurity. Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en verouderde wifi-apparatuur is een gemakkelijk doelwit. Firmware-updates bevatten vaak kritieke beveiligingspatches die je netwerk beschermen tegen nieuwe bedreigingen. Zonder deze updates loop je het risico dat onbevoegden toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie. Je apparaten blijven kwetsbaar en kunnen een ingang vormen voor aanvallen van kwaadwillenden.

Compliance en regelgeving

Zoals zoveel sectoren, moet ook de logistiek voldoen aan strikte wettelijke eisen en industrienormen. Dit om te garanderen dat gevoelige informatie beschermd blijft en bedrijfsprocessen veilig verlopen. Regelmatige updates van firmware en wifi-infrastructuur zijn hierin essentieel. Verouderde systemen kunnen niet alleen kwetsbaarheden bevatten die door kwaadwillenden uitgebuit kunnen worden, maar ook in strijd zijn met regelgevingen. Door je infrastructuur up-to-date te houden, zorg je ervoor dat je magazijn voldoet aan de nieuwste beveiligingsstandaarden en vermijd je mogelijke boetes en juridische problemen. En, niet onbelangrijk, je versterkt het vertrouwen dat klanten en partners in je hebben.

Stabiliteit en verbeterde prestaties

In een magazijnomgeving is connectiviteit meer dan alleen internettoegang. Het gaat om het naadloos verbinden van apparaten, systemen en mensen om de efficiëntie te maximaliseren. Technologie ontwikkelt zich snel, en hetzelfde geldt voor wifi-infrastructuur. Nieuwe standaarden bieden hogere snelheden, verhoogde capaciteit en verbeterde prestaties in omgevingen met veel apparaten. Bugs die zich voordoen in oudere firmware, kunnen de werking van apparaten verstoren en de netwerkprestaties negatief beïnvloeden. Door regelmatig te updaten, profiteer je van nieuwe functionaliteiten en verbeteringen die door de fabrikant zijn doorgevoerd. Je orderverwerking zal sneller en efficiënter verlopen, je kunt goederen op elk moment van de dag realtime tracken en je profiteert van een naadloze communicatie tussen al je systemen en apparaten. En daarmee is je magazijn helemaal klaar voor de toekomst. Tijdige updates zorgen dus niet alleen voor betere prestaties nu, maar ook voor flexibiliteit en schaalbaarheid op de lange termijn.

Extreme Networks stack

 

Financiële voordelen

Ook kan het investeren in regelmatige updates van je wifi en firmware aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Door netwerkstoringen en datalekken te voorkomen, vermijd je de hoge kosten die gepaard gaan met downtime en verlies van gevoelige bedrijfsinformatie. Bovendien kunnen inefficiënte processen als gevolg van verouderde technologieën leiden tot hogere operationele kosten. Een stabiel en up-to-date netwerk zorgt voor geoliede processen, wat uiteindelijk het totale kostenplaatje zal verlagen. Je bespaart op kosten voor noodreparaties, hebt minder productiviteitsverlies door storingen, en een verminderd risico op kostbare beveiligingslekken.

Praktische tips voor het updaten van je firmware en wifi-apparatuur

Het is duidelijk dat het updaten van je firmware én wifi-apparatuur van vitaal belang is. Wil je hier geen omkijken naar hebben, dan is het raadzaam om een Service Level Agreement (SLA) af te sluiten bij je leverancier. Hou je het onderhoud liever in eigen beheer, dan zijn hier enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat je altijd up-to-date bent:

firmware en wifi updaten blog

Maak een updateplan

Stel een schema op voor regelmatige firmware-updates en onderhoud van je wifi-apparatuur.
Laagdrempelig icon

Automatiseer waar mogelijk

Gebruik managementsoftware die je waarschuwt voor beschikbare updates en deze automatisch kan installeren.
firmware en wifi updaten blog

Voer regelmatig audits uit

Controleer regelmatig je wifi-infrastructuur om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert en up-to-date is.
firmware en wifi updaten blog

Werk samen met experts

Schakel de hulp in van een professional die je kan helpen bij het beheren en optimaliseren van je wifi-netwerk.
Bouwcenter Blauwhoff wifi meting update firmware

Bouwcenter Blauwhoff werkt efficiënter en is beter voorbereid op de toekomst

Lees hoe de bedrijfsvoering van Bouwcenter Blauwhoff, een gevestigde naam in de bouwmaterialenhandel, verbeterde na een belangrijke optimalisatie en update van het wifinetwerk. “Onze dagelijkse werkzaamheden zijn sindsdien aanzienlijk verbeterd. We werken efficiënter en zijn beter voorbereid op de toekomst,” aldus Mitchell Reurekas van Bouwcenter Blauwhoff.

Bekijk case

Conclusie

We kunnen rustig stellen dat het tijdig updaten van je wifi en firmware geen luxe is, maar bittere noodzaak. Een onderhoudscontract zorgt voor betere prestaties, verhoogde cybersecurity, een stabieler netwerk en een toekomstbestendige infrastructuur. In jouw logistieke omgeving maakt een betrouwbaar wifi-netwerk dus écht het verschil! Zorg ervoor dat je magazijn altijd optimaal functioneert door regelmatig je firmware en wifi te (laten) updaten. Met de juiste aanpak en ondersteuning benut jouw bedrijf alle voordelen die een modern en efficiënt wifi-netwerk te bieden heeft.

Hulp of advies nodig?

Wil jij ook een magazijn dat altijd up-to-date en veilig is? Onze experts leggen je graag uit wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van wifi en firmware.

bas jansen
Bas Jansen
Accountmanager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close