Van der Meulen warehouse
Succesverhalen

Digitalisering brengt Van der Meulen meer efficiency, duurzaamheid en klanttevredenheid

Van der Meulen is een groothandel, importeur en distributeur van hoogwaardig speelgoed van bekende merken als LEGO, Clementoni en Nijntje.

Van der Meulen is een groothandel, importeur en distributeur van hoogwaardig speelgoed van bekende merken als LEGO, Clementoni en Nijntje. Tot voor kort verliep het gehele orderpickproces handmatig. In 2021 riep Van der Meulen de hulp in van CaptureTech. Sindsdien werken ze met Memor 10 handscanners van Datalogic en draagbare ProGlove barcode scanners. Bovendien is het hele magazijn voorzien van snelle en betrouwbare wifi en zijn ze over op nieuwe orderpicking-software. Het resultaat? Een besparing van twintig uur per week aan effectieve orderpicktijd, een aanzienlijke kostenreductie omdat er minder flexibele arbeidskrachten nodig zijn én veel minder papierverbruik.

Van der Meulen warehouse employee scanning with ProGlove and CaptureTech Connect

Complex logistiek proces

Anne Bijlsma is als manager operations nauw betrokken bij deze automatiseringsslag. “Sterker nog, ik was de aanstichter van het hele proces,” zegt hij. “Wij leveren al 140 jaar speelgoed en dat doen we al 140 jaar goed. Toch werd het tijd voor modernisering. Directe aanleiding was het betrekken van een nieuw distributiecentrum dat we zo efficiënt mogelijk wilden inzetten. Bovendien wordt ons klantenbestand, en daarmee onze orders, steeds diverser. Onze klanten zijn speelgoedwinkels, webshops en alles daartussen. We verzorgen kleine en ook heel grote orders. Soms met veel dezelfde artikelen, maar vaak ook met veel verschillende. Een behoorlijk complex logistiek proces dus. Hoog tijd voor een digitale verbeteringsslag om de papieren orderstroom te vervangen door moderne scanningapparatuur. Niet alleen veel efficiënter, maar ook nog eens veel beter voor het milieu.”

Optimale voorbereiding op technisch en menselijk vlak

Toen eenmaal duidelijk was wat de wensen en eisen van Van der Meulen waren, werd een tender uitgeschreven. Van alle inzendingen is CaptureTech uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen. “Ze begrepen vanaf dag één hoe onze logistiek in elkaar steekt en hoe complex onze orderstromen kunnen zijn,” zegt Bijlsma. “Het team van CaptureTech kwam direct met toepasbare oplossingen. Ze vonden een optimale voorbereiding net zo belangrijk als wij, zowel op technisch als op menselijk vlak. Er zijn medewerkers die vijftien jaar lang met papier hebben gewerkt en nu ineens op scanners over moesten. Zoiets moet je goed voorbereiden en begeleiden. CaptureTech snapte dat.

"Ze begrepen vanaf dag één hoe onze logistiek in elkaar steekt en hoe complex onze orderstromen kunnen zijn"
Anne Bijlsma, Manager Operations

Medewerkers voelen zich gehoord

Voordat Van der Meulen dit traject in ging, was er op het gebied van automatisering eigenlijk nog niks ingeregeld; geen wifi, geen ICT-programmatuur, geen scanners. “Samen met CaptureTech hebben we ons magazijn geanalyseerd, waarbij ze goed hebben geluisterd en meegedacht. Er werd op vrij korte termijn een plan gemaakt en uitgerold voor de wifi-infrastructuur. Dat was onder meer nodig om de scanners hun werk te kunnen laten doen. In de keuze voor de scanners zijn al onze collega’s in het magazijn nauw betrokken geweest. Zij zijn per slot van rekening degenen die er dagelijks mee moeten werken. We hebben ze meegenomen in een winkelsetting, waarbij ze alle mogelijke scanners mochten testen.”

Eenvoudig en gebruiksvriendelijk

De uiteindelijke keuze is gevallen op een combinatie van Memor 10 handscanners van Datalogic en draagbare ProGlove barcode scanners. “Het grote voordeel van de ProGlove is dat deze snel en makkelijk in gebruik zijn. Ze sluiten naadloos aan bij de natuurlijke bewegingen van de magazijnmedewerkers tijdens het orderpickproces. De orderpickers gebruiken daarnaast de Datalogic Memor 10, die hen realtime voorzien van de meest recente informatie over zowel product als verkooporder. Door de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid kunnen onze collega’s zich alleen met de juiste zaken bezighouden. Zo krijgen ze geen onnodige informatie en kunnen ze zich optimaal concentreren. Omdat we onze medewerkers vanaf dag één hebben betrokken in het proces, verliep de overgang van papier naar digitaal vlekkeloos. De gebruiksvriendelijkheid van de hardware en de goede begeleiding van CaptureTech hebben hier ook zeker aan bijgedragen.”

"We besparen zo’n 20 uur per week aan orderpicktijd. Bovendien behaalden we al in de eerste maand een reductie van 75% op het aantal manco’s en besparen we 200 pakken papier per jaar."
Anne Bijlsma, Manager Operations
Toys from Van der Meulen in retail store

One-stop-shop

De complete implementatie was in één dag gerealiseerd. “Uniek,” vindt Anne. “De winst zat hem natuurlijk in een goede voorbereiding, waardoor alles die dag op rolletjes liep. En eigenlijk doet het dat nog steeds, mede dankzij de goede integratie van CaptureTech Connect met ons ERP-systeem Navision. Ik vind het een groot pluspunt dat we alles bij één partij hebben kunnen inkopen. Niet alleen de hardware en software, maar ook de wifi-infrastructuur. Zo is alles optimaal op elkaar afgestemd en kan er nooit ‘met vingertjes worden gewezen’ mocht er een keer iets misgaan.”

We willen nooit meer terug

“We zijn inmiddels een half jaar verder en ik kan niet anders zeggen dan dat we erg tevreden zijn. Zelfs de collega’s die best wel opzagen tegen de digitalisering zeggen dat ze nooit meer terug willen. Het bespaart ze heel wat loopbewegingen per dag, omdat de papieren orders niet meer opgehaald hoeven te worden. Dat komt de efficiency enorm ten goede. We besparen zo’n twintig uur per week aan orderpicktijd en profiteren van een aanzienlijke kostenreductie omdat er minder uitzendkrachten nodig zijn. Bovendien behaalden we al in de eerste maand een reductie van 75 procent op het aantal manco’s en besparen we ook nog eens tweehonderd pakken papier per jaar.”

Download als PDF

Download deze case

Icon download brochure
CaptureTech Connect mobile application on a handheld device ICT logistiek

Voortdurende updates met CaptureTech Connect

Vragen we Bijlsma naar zijn plannen voor de nabije toekomst, dan vertelt hij dat Van der Meulen de mogelijkheden van CaptureTech Connect nog verder wil gaan benutten. “De cloudgebaseerde Connect omgeving wordt regelmatig geüpdatet, waarbij CaptureTech niet alleen onze oplossingen meeneemt, maar ook die van andere Connect gebruikers. Zo zorgen ze ervoor dat Connect perfect aansluit op de wensen uit het werkveld en dat onze processen weer aansluiten op Connect. Voor alle partijen een win-winsituatie dus.”

 

Grote efficiencyslag

Van der Meulen gaat binnenkort bovendien gebruikmaken van een nieuwe feature waarmee het bedrijf foto’s kan maken gedurende het hele orderproces. Bijlsma wil hiermee de eindcontrole elimineren en de klanttevredenheid verhogen. Ook krijgen ze binnenkort de mogelijkheid om samengestelde orders te ontvangen. “Gezien de complexiteit van onze inkomende goederenstroom is dit een heel grote efficiencyslag voor ons. De verwachtingen zijn hoog gespannen!”

Kijk op www.vandermeulen.com voor meer informatie.

close