Mattias Geelen is Continuous Improvement Officer bij Terumo Europe. Hij is verantwoordelijk voor procesoptimalisaties in het logistieke centrum van de internationale medische producent in Genk. Terumo wil vooruitstrevend en toonaangevend zijn op gebied van innovatie en kwaliteit. Dat geldt niet alleen voor de producten van het bedrijf maar ook voor de manier waarop ze die distribueren. “In onze zoektocht naar logistieke hulpmiddelen en software waarmee we die ambities kunnen waarmaken, kwamen we op het spoor van CaptureTech”, vertelt Mattias. “Zij ontwierpen een complete oplossing waarmee wij nog vele jaren verder kunnen, ook in deze uitdagende, logistieke tijden.”

Download deze case als PDF

Medische multinational

Terumo is een Japanse producent van farmaceutische producten en medisch materiaal. De hoofdzetel voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika en één van de drie Europese productiefaciliteiten zijn gevestigd in Haasrode, bij Leuven. De multinational distribueert zijn producten voor de Europese markt vanuit Genk.

Terumo employees working in white outfits

“Ons distributiecentrum in Genk is 30.000m² groot en er werken ongeveer 100 mensen. Daarvan zijn 80 logistieke medewerkers. Zij zorgen voor een correcte verzending van ongeveer 1500 zendingen per dag. Dat gaat over kleine parcelzendingen, maar dat kunnen evengoed volle vrachtwagens zijn. Van hieruit verdelen wij farmaceutische producten zoals onderdelen voor de coronavaccins. Daarnaast vertrekken hier vooral cardiovasculaire materialen en toestellen.

"We hebben meer dan 99% stockaccuraatheid. De uitdaging is om die hoge standaarden voortdurend te behouden."
Mattias Geelen, Continuous Improvement Officer, Terumo Europe
Terumo's life pearl

Kwaliteit, innovatie en accuraatheid

Kwaliteit is essentieel in de medische sector en dus ook voor Terumo, benadrukt Mattias Geelen. Maar Terumo gaat volgens hem nog een stap verder.

“Wij zijn een bijzonder innovatief bedrijf. Onze zoektocht naar vernieuwing stopt nooit. Bovendien trekken we dat door in elk aspect van onze bedrijfsvoering, dus ook in de logistiek.

Ik kan met trots zeggen dat wij meer dan 99% stockaccuraatheid hebben. Dat is natuurlijk top. Maar het is ook een uitdaging om dat cijfer hoog te houden. De logistieke sector kent woelige tijden en daar moeten we ons tegen wapenen. Meer nog, we moeten steeds anticiperen op de volgende storm.”

The bigger picture

In die voortdurende zoektocht naar procesoptimalisatie leerde Mattias CaptureTech kennen. Begin 2021 volgde een eerste kennismaking.

“We werkten toen nog met verouderde hardware die niet meer werd ondersteund door de recentste software. Dat zorgde vanzelfsprekend voor frustraties op de werkvloer en bracht risico’s met zich mee voor de continuïteit van ons werk.

Na een marktverkenning kwamen we terecht bij CaptureTech. Het eerste contact gaf ons meteen een goed gevoel. Op geen enkel moment kregen we de indruk dat we met iemand aan tafel zaten die vooral wilde verkopen. Integendeel, CaptureTech profileerde zich meteen als een meedenkende partner met oog voor het grotere geheel.”

The MC3300 mobile computer from Zebra viewed from the front

Een complete oplossing

Na deze goede eerste indruk besliste Terumo om een bestelling te plaatsen bij CaptureTech voor een compleet nieuwe scanning hardware. Het bedrijf koos voor hand held Zebra MC33 scanners en alle benodigdheden om deze optimaal te kunnen gebruiken.

“CaptureTech stelde ons verschillende merken voor, waar wij uiteindelijk 55 hand held scanners van Zebra uit selecteerden. Daarnaast bestelden we ook de nodige batterijen en Smart Locker met oplaadsystemen. Om vandaag en in de toekomst gezonde werkomstandigheden te kunnen garanderen, vervolledigden we onze bestelling ook met enkele UV toestellen waarmee we de scanners desinfecteren zonder gebruik van chemicaliën. Zo dragen wij met behulp van CaptureTech ook ons steentje bij aan een duurzame economie.”

"De nieuwe toestellen leveren tot 30% tijdwinst op in het scanningproces én zijn bovendien ergonomischer."
Mattias Geelen, Continuous Improvement Officer, Terumo Europe

Sneller en gezonder werken

De implementatie van deze toestellen gebeurde uiteraard niet zonder een grondige testing. De resultaten van deze test spraken voor zich.

“We gebruikten eerst de oude toestellen naast de nieuwe. In identieke situaties leverde de Zebra toestellen 25 tot 30% tijd- en efficiëntiewinst in het scanning proces. De toestellen zijn lichter en de batterijen gaan langer mee, tot wel drie volledige shifts. Dat betekent ook kleinere afstanden en minder heen en weer lopen voor de medewerkers.

En dat is lang niet alles. Met de nieuwe toestellen kunnen onze mensen ook onder een hoek scannen. Ze moeten zich dus niet langer bukken of strekken. Dit zorgt voor een betere ergonomie en meer werkcomfort.”

 

Service en samenwerking op lange termijn

Naast de uitstekende producten, is Mattias Geelen ook erg tevreden over de service van CaptureTech voor, tijdens en na de implementatie van de nieuwe toestellen.

“Wat de mensen van CaptureTech typeert is dat ze echt onderzoeken hoe ze je bedrijf vooruit kunnen krijgen. Uiteraard helpen kwalitatieve toestellen daarbij. Maar de grote meerwaarde zit toch in de goede service die je als klant krijgt. Heb je een vraag? Dan krijg je vlot antwoord. Is er een probleem? Dan staat er snel iemand on site om dat op te lossen. Voor ons is dat van groot belang, want dat is de basis voor een samenwerking op langere termijn.”

close