Technische groothandel Wildkamp is in 1972 opgericht. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Lutten. Het bedrijf is uitgegroeid tot een dynamisch, ervaren bedrijf met 50 filialen verspreid over het hele land en een webwinkel, met on- en offline meer dan 100.000 technische artikelen uit voorraad leverbaar. Dankzij een uitstekende supply chain en modern distributie-centrum worden er dagelijks bestellingen en goederen aan klanten en filialen geleverd. Wildkamp kenmerkt zich als innovator die gespecialiseerd advies biedt en een optimale klantenservice levert.

"De zelfscanoplossing bespaart klanten tijd, verhoogt de productiviteit van het personeel en vermindert wachtrijen."
Marc Zijnge, Teamleider ICT bij Wildkamp

Verbeteren van de winkelervaring

De samenwerking tussen CaptureTech en Wildkamp gaat al even terug. In 2011 heeft CaptureTech bij Wildkamp een zelfscan-oplossing geïmplementeerd, voornamelijk bedoeld voor intern gebruik in de winkels en magazijnen. De bedoeling was toen dat het personeel de handhelds zou gebruiken voor het controleren en bestellen van voorraad, en dat klanten hiermee zelf hun artikelen zouden scannen. Het personeel maakte goed gebruik van deze self scan oplossing, maar de handhelds werden zelden door klanten gebruikt om te scannen vanwege de complexiteit van de apparatuur.

In 2018 heeft Wildkamp CaptureTech gevraagd onderzoek te doen naar de nieuwste zelfscanoplossing -bekend uit de supermarktbranche- waarmee goede resultaten en tal van voordelen zijn bereikt. Een oplossing welke ook toepasbaar is in de winkels van Wildkamp, met als doel de winkelervaring van klanten te verbeteren en wachtrijen bij de kassa’s tijdens de piekuren te verkorten. Op advies van CaptureTech testte het bedrijf twee verschillende merken en koos voor Zebra’s MC18 Personal Shoppers.

wilkamp retail store with self scannning solution

De oplossing

De zelfscanoplossing maakt Wildkamp voorloper op het gebied van zelfscannen in de Nederlandse groothandel branche. De MC18’s gebruiken de speciaal daarvoor ontworpen software “Holon” van CaptureTech en voldoet daarmee aan de groothandelsvereisten van Wildkamp. Wildkamp wilde overzichtelijke en gebruiksvriendelijke software. Met als bijkomend voordeel dat het Cloud gebaseerd is en dus ongebonden aan een toestel of vaste omgeving.

CaptureTech kan op afstand service en support bieden om een zorgeloze werking van de MC18 te garanderen. De MC18’s zijn draadloos verbonden met de backoffice en de POS-systemen van Wildkamp. Het POS-systeem (Point Of Sale) bestaat uit een computer met daarop kassa software (of app op de iPad), een printer voor de kassabonnen, een pinapparaat en in het geval van Wildkamp ook een barcodescanner.

WIlkamp retail store employees using self scanning

 

In de praktijk

Wanneer klanten met de MC18 de barcode van een product of van een label op het schap scannen, verschijnt gedetailleerde en professionele productinformatie op het scherm, bijvoorbeeld de prijs en voor welke machines het onderdeel kan worden gebruikt. Klanten kunnen daarbij voor elk artikel een reeks foto’s bekijken, voorraad controleren en het aantal eenheden selecteren dat ze nodig hebben, waarbij er op het scherm een voorlopig totaal wordt bijgehouden. De klant geeft de scanner af aan de kassa, waar de barcode van de scanner en de klantenkaart worden gescand. Alle data wordt automatisch naar de kassa gestuurd en de klant kan vervolgens afrekenen.

De medewerkers van Wildkamp kunnen de MC18 ook in de winkels gebruiken. Bijvoorbeeld: wanneer ze klanten in de winkel begeleiden en adviseren om de juiste oplossing te vinden, om het verborgen menu te openen om voorraad te controleren en bij te bestellen, en voor inventarisatie.

Wildkamp retail stores locations on the map of The Netherlands

Verhoging van de productiviteit

Marc Zijnge, Teamleider ICT bij Wildkamp, concludeert: “We zien meteen een duidelijk verschil. Onze medewerkers weten hoe ze de apparaten moeten gebruiken, maar wat belangrijker is, de klanten weten het ook. Ze hebben al de benodigde ervaring met zelfscanners opgedaan in de supermarkt. Onze scanners zijn hetzelfde, alleen dan de nieuwste generatie. De zelfscanoplossing is uiterst goed ontvangen. Gebruikers zijn enthousiast over het gebruiksgemak, het ergonomische ontwerp, de hoge prestaties van omni-directioneel scannen, de lange levensduur van de batterij en de draadloze verbinding van de MC18.”

Wildkamp behaalt een goed rendement op zijn investering, mede doordat zowel het personeel als de klanten hetzelfde apparaat kunnen gebruiken. De zelfscanoplossing bespaart klanten tijd, verhoogt de productiviteit van het personeel en vermindert wachtrijen. Al deze voordelen leveren klanten een betere winkelervaring op. Het versterkt hun loyaliteit en resulteert in meer terugkerende klanten.

close