Blog

Op de CaptureCouch: Mikel Warbie

6 februari, 2024
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Mikel Warbie blog
6 februari, 2024
Maarten de Bakker

De wereld van IT is dynamisch en gaat snel. Voor veel organisaties is het dan ook prettig een vertrouwd gezicht te hebben om alle vragen aan te stellen, iemand die klaarstaat met een goed advies en op de hoogte is van de nieuwste trends. Mikel Warbie is inmiddels al zo’n 15 jaar dat vertrouwde gezicht, als Presales Security Consultant probeert hij elke klant van CaptureTech zo veilig mogelijk te laten werken.

Van metaaltechniek naar informatiekunde

“Ik was geen ideale leerling. Ik studeerde metaaltechniek aan het VMBO omdat ik niet wist wat ik wilde, vertelt Mikel, terugblikkend op zijn schooltijd. Maar hij ontdekte al snel dat dit ‘het’ niet was. “Daarom was ik vaak afwezig. Later hoorde ik dit verhaal bij veel IT’ers. Blijkbaar boeit veel lesstof ons niet echt.”

Toen hij voor de vervolgopleiding bij het Grafisch Lyceum ging kijken, omdat hij zichzelf wel creatief vond, belandde hij per ongeluk bij de voorlichting over Informatiekunde. “Toen was mijn interesse wel gewekt en ben ik begonnen op niveau 2 en heb daarna ook nog niveau 3 gedaan. Vervolgens ben ik op mijn stageplek blijven werken en zo rolde ik in de IT.”

Mikel Warbie

Zijn carrière bestaat vervolgens uit een detachering op de helpdesk van een grote krant en daarna bij elektronicafabrikant als voorbereider voor migraties. “Dat ging nog op de ouderwetse manier, in het magazijn stond een straat vol monitoren en elke pc werd hier handmatig uitgerold. Later ging ik bij een vakbond hetzelfde doen, en daar leerde ik Maurice kennen. Uiteindelijk heeft Maurice mij gevraagd om voor hem bij, toen nog, IT-Innovators, te gaan werken. Volgens mij was ik de 5e of 6e man, en kijk waar we nu zijn! Het detacheringsbureau waar ik eerder voor werkte ging overigens failliet, en ik heb toen Vincent Goes, mijn voormalige stagebegeleider, ook daarheen gehaald. Wij zijn nu nog steeds collega’s, inmiddels bij CaptureTech.”

De opkomst van cloud verandert de werkzaamheden

Zoals veel IT’ers is Mikel zijn carrière op de helpdesk begonnen, een kleine 20 jaar geleden. Ook voor hem was dat zijn eerste functie, waarna hij beheer voor klanten ging doen. “Inmiddels is er wel wat veranderd in de wereld van IT. Toen ik begon was praktisch alles nog on-premises, later werd dat steeds wat meer cloud, of in ons datacenter. Wat een verschil met nu, waar cloud steeds belangrijker wordt en steeds minder klanten hun IT on-premises hebben staan!”

Tijdens die opkomst van de cloud voerde Mikel als consultant veel migraties uit, maar inmiddels heeft hij een nieuwe rol. “De organisatie is in al die jaren enorm gegroeid, maar ik heb zelf zeker ook een mooie groei doorgemaakt. De overgang naar CaptureTech had uiteraard impact, maar omdat de bedrijfscultuur veel overeenkomsten had, ging het toch best soepel. Zo heb ik nog steeds de vrijheid om te werken waar ik wil en krijg ik alle vertrouwen om door te groeien. Ongeveer twee jaar geleden mocht ik bijvoorbeeld mijn focus op security gaan leggen als Presales Security Consultant. Ik krijg daarmee aardig wat verantwoordelijkheid en het is fijn dat men ziet dat ik mijn strepen wat dat betreft al heb verdiend.”

Ook het feit dat hij vanuit CaptureTech alle tools krijgt om zijn werk goed uit te voeren, op kantoor, thuis en op locatie bij bijvoorbeeld de klant, draagt bij aan zijn werkplezier. “Bij CaptureTech staan we nooit stil en innoveren we continu. We zetten de nieuwste tools in om ons werk zo goed mogelijk te kunnen doen.”

"Bij CaptureTech staan we nooit stil en innoveren we continu. We zetten de nieuwste tools in om ons werk zo goed mogelijk te kunnen doen."
Mikel Warbie
Mikel Warbie

Klanten zo veilig mogelijk laten werken

“In mijn huidige rol als Presales Security Consultant ben ik een stuk minder technisch uitvoerend. Ik adviseer klanten hoe ze zo veilig mogelijk kunnen werken, collega’s implementeren die oplossingen vervolgens. Ook ben ik voor verschillende klanten hun aanspreekpunt binnen CaptureTech,” vertelt Mikel.

Verder denkt hij mee over welke oplossingen klanten nodig kunnen hebben en hoe die binnen het portfolio van CaptureTech passen. “Onze dienst CaptureTech Cyber Shield heb ik samen met een collega geïntroduceerd en is nu vast onderdeel van ons portfolio. CaptureTech Cyber Shield is een volwaardige oplossing voor security, van end-point protectie tot geavanceerde tools voor detectie.”

Mikel is ook trots op zijn betrokkenheid bij de ISO27001 certificering van CaptureTech. “Natuurlijk is het tof om onderdeel te mogen zijn van zo’n project, maar het helpt mij ook om klanten die in eenzelfde traject zit, te ondersteunen. Ik probeer alles wat ik zelf doe en leer om te zetten in voordelen voor onze klanten.”

IS0 27001 certificaat CaptureTech Mikel Maarten

Wat is de NIS2?

  • Een Europese richtlijn voor Cyber Security
  • Met aangescherpte beveiligingseisen
  • Van toepassing op allerlei sectoren
  • NIS2 legt sancties op bij het niet nakomen

Gelukkig kunnen we daarbij helpen. Voor organisaties die willen weten waar ze staan, kunnen we middels een quickscan of assessment in kaart brengen waar de gevaren en risico’s zitten, en natuurlijk aanbevelingen doen om ze op te lossen. Daarbij richten we ons eerst op de quick wins: punten die snel en gemakkelijk op te pakken zijn, het zogenoemde laaghangende fruit, waarmee de veiligheid al flink wordt verhoogd. Aanvullende, complexere maatregelen kunnen dan later geïmplementeerd worden.”

2. AI voor Cybersecurity

Een tweede trend die Mikel ziet, is die van AI, “dat is zowel een kans als een gevaar voor cybersecurity.” AI maakt bijvoorbeeld de opsporing van incidenten veel gemakkelijker en werken met AI-tools zoals Microsoft Copilot maakt vergaande automatisering van (complexe) taken mogelijk.

“Maar laten we de gevaren, zoals de inzet van AI bij phishing waardoor berichten bijna niet van echt te onderscheiden zijn, niet uit het oog verliezen. Hiervoor is awareness bij medewerkers van het grootste belang: de menselijke factor blijft een belangrijke schakel. De meeste ransomware-aanvallen beginnen nog steeds met phishing. Je kunt met technologie zoveel doen, maar er is nooit 100% zekerheid omdat je altijd met mensen blijft werken.”

3. OT Security

Een laatste trend die Mikel benoemt is die van OT-beveiliging. “Voorheen stond veel Operationele Technologie (OT) op zichzelf. Vooral sinds de coronatijd wordt OT steeds meer gekoppeld aan IT, maar dat maakt het ook kwetsbaar. OT bestaat vaak uit verouderde systemen en legacy-applicaties, die in de regel zelden geüpdatet of gepatcht worden. Je komt in dat soort omgevingen nog gerust Windows XP-apparaten tegen. Onnodig te zeggen dat dat uitdagingen oplevert voor security, als het überhaupt al op de agenda staat. Daar gaat nu echt wel verandering in komen.”

Mikel Warbie

Wat Mikel vooral ziet, is dat de veranderingen razendsnel gaan en dreigingen steeds geavanceerder worden. Ook vinden er steeds meer incidenten plaats, niet alleen bij grote, bekende bedrijven (die daarmee in de media komen) maar ook binnen het mkb. Gelukkig wordt de beveiliging ook steeds beter, maar bijblijven blijft noodzakelijk. En dat maakt dat de traditionele IT’er inmiddels een uitstervend ras is: “IT is zoveel meer geworden dan een image uitrollen, wat patchen en helpdesktaken uitvoeren.

Het is een enorm speelveld geworden waar de regels soms dagelijks veranderen. Ik ben blij dat ik bij CaptureTech mag werken omdat die de noodzaak van innovatie zien en ons als medewerkers dus de vrijheid geven om continu te blijven meebewegen, zodat we de beste cybersecurity voor onze klanten kunnen realiseren.”

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Laat je gegevens achter voor een vrijblijvend gesprek. Of check onze vacatures.

Rick van der Voort
Rick van der Voort
Service Manager

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 256 MB.
close