Blog

Op de CaptureCouch: Martijn Marechal

31 januari, 2023
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Marketing Manager
Martijn op de CaptureCouch
31 januari, 2023
Maarten de Bakker
Marketing Manager

In de rubriek ‘Op de CaptureCouch’ stellen we onze collega’s voor. Vaak nemen nieuwe collega’s plaats op de bank, maar we zijn ook wel eens benieuwd naar het verhaal van onze meer ervaren collega’s. Vandaag vertelt Martijn Marechal hoe hij het al heel wat jaren volhoudt bij CaptureTech en wat zijn baan zo leuk maakt.

IT staat nooit stil

Martijn werkt al ruim 12,5 jaar bij CaptureTech. Hij begon al die jaren geleden bij IT-Innovators en is meegegaan toen de bedrijven samengingen. Hij heeft sinds zijn school niets anders gedaan dan werken in IT, en dat is inmiddels 25 jaar:

“Toen ik na de middelbare school een keuze moest gaan maken wat ik wilde gaan doen, was de opleiding Technische Informatica bij de MTS hier in de buurt net nieuw. Ik zat in het eerste jaar dat ze die opleiding aanboden. Ik ging vervolgens de kant van kantoorautomatisering in, je kon in de opleiding ook kiezen voor industriële automatisering. Na mijn opleiding rolde ik, niet geheel verrassend, de IT in.”

Martijn begon bij een bedrijf dat zich bezighield met software voor telefooncentrales en mocht daar later in een detacheringsfunctie bij andere bedrijven zijn kennis laten zien. “Op die manier kwam ik over de vloer bij een organisatie waar ik Maurice (Pronk) leerde kennen, die mij uiteindelijk vroeg om bij hem te komen werken. En dat doe ik nu, na 12,5 jaar, nog steeds met veel plezier. Het leuke van IT is namelijk dat het nooit stilstaat. Het verandert continu, dus ook al behoud je een beetje dezelfde baan, je moet jezelf uit blijven dagen om bij te blijven, waardoor je nooit echt in een sleur kunt komen. Tenminste, als je het goed wil doen.”

Martijn zit ook niet stil

Niet dat Martijn geen ambities heeft. Zeker niet! Waar hij 12,5 jaar geleden begon als tweedelijns medewerker op de servicedesk, heeft hij inmiddels eigenlijk drie verschillende functies: “Ik ben alweer wat jaren IT Consultant. Dat betekent dat ik klanten advies geef over welke IT-oplossingen het beste passen bij hun vraagstukken en problemen. Dat is heel breed, want IT is nu eenmaal heel breed. Voorheen deed ik ook nog een stukje beheer en ondersteuning van de helpdesk, maar buiten wat advisering is dat niet meer echt nodig.”

Martijn Marechal

Dat geeft ruimte voor andere dingen: “De rol van Projectmanager is relatief nieuw binnen CaptureTech en ik vind het leuk dat ik daarin mee mag pionieren. Dat werpt zijn vruchten af: projecten lopen nu steeds gestructureerder en ik merk dat zowel klanten als collega’s dat erg prettig vinden.”

Tot slot pakt Martijn er nog een nieuwe functie bij, want sinds enige tijd biedt CaptureTech ook telefoniediensten aan. En laat Martijn daar nu al ervaring mee hebben, wat hem tot de geschikte man maakt voor de rol van Presales consultant telefonie. “Ik krijg op dit moment ook echt energie van de combinatie van die rollen. Ik vind het leuk om ze te combineren en van alles het beste te maken. Voorheen had je als consultant ook een rol in een project en het gaf een goed gevoel als je een project succesvol kon afronden, maar nu als projectmanager werk ik meer samen. Met collega’s en met klanten, dat geeft wel een extra dimensie aan mijn werk.

Ik spreek nu bijvoorbeeld ook eindgebruikers en die zijn soms wat huiverig voor verandering. Als ze dan uiteindelijk blij zijn met wat wij hebben opgeleverd, is dat mooi om te zien en horen. Ook intern werk ik meer samen met de technische collega’s en die willen het zo graag goed doen, dat motiveert mij ook weer om elke dag het beste uit mezelf en deze baan te halen.”

"Ook intern werk ik meer samen met de technische collega’s en die willen het zo graag goed doen, dat motiveert mij ook weer om elke dag het beste uit mezelf en deze baan te halen."
Martijn Marechal, IT Consultant & Projectmanager
Martijn Marechal

De komende tijd is Martijn in ieder geval nog onder de pannen: “Ik hoop, en ik denk dat dat ook gaat gebeuren, dat de rol van Projectmanager belangrijker gaat worden, waardoor ik minder consultancy-trajecten zal gaan doen. Om alles zo goed mogelijk te kunnen doen en begeleiden, zal ik zelf ook bij moeten blijven over hoe alles werkt, dat is een mooie uitdaging. Eén waar ik graag mee aan de slag ga!”

Professioneel en toch dicht bij de klant

Martijn blikt met ons ook terug op de afgelopen jaren. Zo ziet hij uitsluitend positieve punten aan de fusie van IT-Innovators met CaptureTech: “Ik werkte er ongeveer 10 jaar toen dit speelde, en dat is zo’n moment dat je je kunt afvragen of je nog op je plek zit. Dat zat ik hoor, maar we waren een relatief klein bedrijf en dat betekent dat de doorgroeimogelijkheden ook beperkt zijn. Nu we één CaptureTech zijn geworden, zijn we ook groter geworden en zijn er meer mogelijkheden ontstaan. Dat zie je bijvoorbeeld aan de rol van Projectmanager, dat is een kans voor mij om me op andere vlakken te ontplooien.

Maar ook kun je taken anders verdelen. Een goed voorbeeld is de Servicedesk: de manier waarop we nu werken – met klantteams – pakt voor zowel de collega’s als de klanten erg goed uit. Ik merk dat zelf ook: natuurlijk mogen ze me altijd om advies vragen, maar ik hoef veel minder bij te springen bij lastige cases, wat voorheen vaker het geval was. Het lerend vermogen van de teams is veel groter geworden en daarmee slaan we zeer zeker een extra professionaliseringsslag.”

Dat betekent volgens Martijn niet dat ze hun kracht als lokale speler, die laagdrempelig en gemoedelijk te benaderen is voor de klanten, verliezen: “De sfeer met collega’s onderling is hetzelfde gebleven. Die is gewoon echt goed. Ook klanten kunnen nog steeds vertrouwen op onze laagdrempelige manier van diensten verlenen, we zijn nog steeds benaderbaar en staan dicht bij de klant, alleen dan net een tikje gestructureerder en met nog meer kennis en expertise. Wat wil je als klant nou nog meer?”

Veilig online werken

Dat IT continu verandert, is een rode draad binnen dit gesprek. Niet zo gek als je al 25 jaar meeloopt en eigenlijk alles aan veranderingen wel hebt meegemaakt. ”Voorheen werkte iedere organisatie met servers, op locatie. Inmiddels zie je er bijna nergens meer een staan, of is het serverpark in ieder geval flink uitgekleed. De belangrijkste verandering waar we nu eigenlijk middenin zitten, is dan ook die van online werken. Of je nu wil of niet, elke organisatie zal er toch in meer of mindere mate aan moeten gaan geloven. Wat bij je past, daar denken we graag over mee.”

Een ander heet hangijzer is natuurlijk IT security: “Met dat online werken komen ook nieuwe gevaren. Cybercriminelen worden ook steeds inventiever, dus stilzitten op het gebied van security kan echt niet meer. Dat hoor ik ook bij klanten: in praktisch elk traject is security een onderdeel. Iedere klant vraagt er om. Maar hoe ze dat moeten doen, dat is vaak de vraag.

Omdat het zo’n belangrijk onderdeel van IT geworden is, en omdat het bij iedereen speelt én continu evolueert, hebben we binnen CaptureTech een compleet, dedicated security team met experts die zich hier dagelijks mee bezighouden. Uitdagingen genoeg dus, maar ik denk dat we bij CaptureTech goed toegelegd zijn om onze klanten op de juiste manier hierbij te ondersteunen,” sluit Martijn af.

Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Laat je gegevens achter voor een vrijblijvend gesprek. Of check onze vacatures.

Rick van der Voort
Rick van der Voort
Service Manager

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 256 MB.
close