Blog

De perfecte order, de foutloze levering

11 juni, 2024
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Magazijnmedewerker bij packing station met printer en Zebra WT6000
11 juni, 2024
Maarten de Bakker

Vrijwel iedereen checkt tegenwoordig online reviews voordat ie met een (nieuwe) partij in zee gaat. Klanttevredenheid is anno 2024 meer dan ooit dé sleutel tot succes. Een foutieve of te laat geleverde bestelling wordt genadeloos afgestraft en brengt bovendien veel extra werk en onnodig hoge kosten met zich mee. Om nog maar te zwijgen over retouren die gemakshalve vernietigd worden omdat een gedegen kwaliteitscontrole te arbeidsintensief is. Het streven is dan ook om zo veel mogelijk perfecte orders te picken en af te leveren. In deze blog geven we je een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

De perfecte order

In een tijd waarin de mening van anderen over jouw diensten steeds belangrijker wordt, groeit ook de angst voor negatieve online klantervaringen. En dat is niet zo vreemd, want een negatieve online ervaring kan er behoorlijk inhakken en je omzet doen dalen. Je hebt immers maar een paar slechte recensies nodig om een groot aantal potentiële klanten bij je weg te houden. Steek dus nooit je kop in het zand in de hoop dat het ‘wel weer over zal waaien’.

Wat je wel kunt doen? Alles op alles zetten om elke dag weer optimaal te presteren en de perfecte order te leveren.

Woman in warehouse handsfree picking orders

Foutloos magazijnbeheer

De perfecte order is compleet en foutloos, wordt op tijd bezorgd en ten slotte door de ontvanger geaccordeerd. Een foutloze order begint al met een foutloze ontvangst. Wat ligt waar in je magazijn? En wat zijn de exacte aantallen? Zorg er altijd voor dat alle stock inzichtelijk is. Want zie je on- of offline niet dat je voorraad hebt, dan kun je deze ook niet verkopen. Belangrijk dus om je de ontvangen goederen altijd op de juiste manier in te boeken. Dit zorgt voor correcte voorraadposities en traceerbaarheid door de gehele supply chain. Met de juiste combinatie van hard- en software wordt dit mogelijk gemaakt. Bovendien worden problemen en manco’s direct geregistreerd, zodat snel de juiste werkprocessen in gang gezet kunnen worden.

Veel voorkomende fouten

Fouten die regelmatig gemaakt worden in een magazijn, zijn het picken van het onjuiste aantal goederen of het picken op een verkeerde locatie (bijvoorbeeld nét naast de beoogde locatie). Ook wil het nog wel eens voorkomen dat niet het juiste aantal producten op de plank ligt. Wil je bestellingen vlot de deur uit hebben, dan is een correcte voorraad van groot belang. Je wilt immers niet misgrijpen. Een te grote voorraad daarentegen kan behoorlijk in de papieren lopen. Denk aan kosten voor kapitaal, verzekering en onverhoopte schade. Een geautomatiseerd systeem voor voorraadbeheer helpt. Het biedt je real-time informatie over voorraadniveaus en stelt drempelwaarden in voor elk product. Zo krijg je automatisch een waarschuwing als de voorraad onder een bepaald niveau daalt. Verder helpt het duidelijk labelen van opslaglocaties je medewerkers om snel en gemakkelijk te vinden wat ze nodig hebben.

Het gebruik van het mobile device Memor 11 van Datalogic

Papierloos orderpicken

Het zal het je verbazen hoe veel bedrijven nog gebruik maken van papieren orderpicklijsten. Het aantal zichzelf respecterende mkb-bedrijven dat afziet van papierloos orderpicken is nog altijd legio. Vaak spelen kosten hierin de voornaamste rol. Jammer, want met magazijnautomatisering hoeven medewerkers geen papieren documenten meer te raadplegen. Ze ontvangen en verwerken informatie realtime met behulp van moderne technologieën. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat er minder fouten worden gemaakt; het verbetert ook de algehele workflow en efficiëntie van het orderpickproces.

Honeywell handsfree order picking warehouse worker

Handsfree picken

Een andere manier om efficiënter en foutlozer te werken, is handsfree picken. Deze innovatieve techniek verandert niet alleen de manier waarop goederen worden gescand; ze verhoogt vooral de productiviteit, nauwkeurigheid en ergonomie. Handsfree scannen is een geavanceerde methode waarbij medewerkers goederen scannen zonder gebruik te maken van een handheld device. Papier of grote handheld scanners maken plaats voor innovatieve technologieën als kleine wearables en voice picking, die ervoor zorgen dat gebruikers continu hun handen vrij hebben voor de werkzaamheden. Dit zorgt ook voor meer werkplezier bij medewerkers. Daarnaast zorgen handsfree scanning en picking voor een forse reductie van het aantal fouten. Hoe minder afleiding, hoe minder kans op een fout gepickte bestelling.

RFID

Gebruik je een RFID-oplossing, dan worden producten, dozen, pallets, rolcontainers of trolleys voorzien van tags. Deze scan je eenvoudig met behulp van een RFID-scanner, waarna ze automatisch worden geïdentificeerd. Ook hiermee verklein je wederom de kans op fouten. Afhankelijk van jouw situatie en toepassing, kun je kiezen voor passieve of actieve tags in je labels.

 

RFID tunnel in magazijn voor handsfree order picking

Serieus shippen met SSCC labels

Serial Shipping Container Code labels voldoen aan de GS1-standaard voor gestandaardiseerde internationale verzendcodes. Dat betekent dat de verzendcode op het SSCC-label wereldwijd uniek is. Met deze code zijn de goederen via de barcode dus altijd en overal foutloos te identificeren. De softwarepakketten van alle grote ERP- en WMS-leveranciers zijn hierop ingericht, waardoor je er meestal direct mee aan de slag kunt. Met SSCC-labels traceren jij en je ketenpartners de goederen eenvoudig door de hele supply chain. Leveringen worden betrouwbaarder en de goederenontvangst versnelt, waardoor chauffeurs minder lang hoeven te wachten.

Conclusie

In deze blog hebben we je kort inzicht gegeven in verschillende werkwijzen die de kans op fouten verkleinen en die op dé perfecte order vergroten. Natuurlijk hoef je niet meteen alle opties in gang te zetten. Begin klein en kies wat voor jouw organisatie het beste past. Het optimaliseren van logistieke processen is tenslotte een constant proces.

Bouw Logistic Services warehousee worker scanning with ProGLove scanner handsfree order picking

Deze klant ging je voor

Lees hier hoe we onze klant Bouw Logistic Services hielpen met het optimaliseren van hun leverbetrouwbaarheid. We onderzochten hoe we het logistieke proces konden verbeteren, van ontvangst en inslag tot orderpicking en verzending. Door de vernieuwde hardware en de integratie met het Warehouse Management System, heeft Bouw Logistic Services nu volledige traceerbaarheid, tot op artikelniveau.

Bekijk case

Hulp nodig?

Neem gerust contact met ons op. We komen graag bij je langs voor een uitgebreide analyse.

Zo kunnen we bijvoorbeeld een DC Walkthrough inplannen, waarbij we je magazijn uitgebreid onder de loep nemen. We starten een on-site operationeel onderzoek, maken je processen inzichtelijk, identificeren verbeterpunten, geven aanbevelingen, maken ROI-berekeningen en stellen businesscases op.

Rogier Martens CaptureTech Consultant
Rogier Martens
Consultant

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close