Marco van der Zalm from Coop Supermarkets explains about voice picking in their distribution center
Distributiecentrum

Coop Supermarkten stapt over op nieuw voice picking systeem

Coop Supermarkten is een supermarktorganisatie in Nederland met 240 winkels, waarvan de helft franchise en de andere helft company-owned. Ze zetten ongeveer een miljard euro om per jaar.

Spraakherkenning bij orderpicken

Ongeveer vijf jaar geleden koos Coop om SAP te implementeren als ERP-systeem. Tegelijkertijd kozen ze ervoor om in het distributiecentrum een voice picking systeem te gaan gebruiken. Toen nog van een ander merk dan Vocollect. “Dat hebben we geïmplementeerd en na een paar jaar kwamen erachter dat we toch wel toenemende problemen hadden met hardware, met de kabels, en met de software,” vertelt Marco van der Zalm, ICT Manager bij Coop. Zo ondervonden ze onder andere problemen met het herkennen van de van spraak van de mensen die met het voice picking systeem werkten. Dat heeft hen uiteindelijk doen besluiten om toch te gaan kijken naar een andere oplossing.

Coop startte met mensen die dagelijks het systeem gebruiken in het distributiecentrum. “Mensen van mijn automatiseringsteam en mensen die verantwoordelijk zijn voor het facilitair gedeelte in het in distributiecentrum. Samen hebben we vijf leveranciers benaderd, hen gevraagd voor demo’s en gevraagd om vragenlijsten in te vullen. Uiteindelijk hebben we twee leveranciers overgehouden en is de keuze gevallen op Vocollect.” Voor Voice Picking gebruiken ze de A500 voice pick terminal, samen met SRX2 Bluetooth draadloze headset. Voor de integratie met SAP kozen ze voor de VoiceDirect software van Vocollect.

"CaptureTech was onze integratiepartner en ze hebben het SAP-systeem gekoppeld aan ons voice systeem. Ze hebben daar heel erg gekeken naar verbeteringen die ze konden aanbrengen in de dialogen. En ook in de performanceverbetering, zodat het voor de gebruikers een hele prettige werkervaring zou worden."
Marco van der Zalm, IT Manager

Integratiepartner van Coop

“CaptureTech was onze integratiepartner en ze hebben het SAP-systeem gekoppeld aan ons voice systeem. Ze hebben daar heel erg gekeken naar verbeteringen die ze konden aanbrengen in de dialogen. En ook in de performanceverbetering, zodat het voor de gebruikers een hele prettige werkervaring zou worden. De verschillen met het oude systeem was dat we zagen Vocollect echt een bedrijf was dat heel erg gericht was op spraakherkenning, er echt in gespecialiseerd was. Verder was er een duidelijke roadmap voor de komende jaren qua nieuwe ontwikkelingen.”

Peter Lokerse, Coop’s Supply Chain Manager voegt toe: “Vergeleken met het oude voice systeem hebben we een productiviteitsstijging gezien van 10% door de introductie van Vocollect en daarnaast zien we dat onze medewerkers veel tevredener zijn in hun dagelijks werk.”

Warehouse worker from Coop with voice picking headset for voice control is picking an item in a distribution center

Inwerken voice picking systeem

“Het kost ongeveer 10 tot 15 minuten om onze mensen te trainen in het voice picking systeem. In het systeem dat we hiervoor hadden kostte het toch meer tijd om mensen uiteindelijk op de werkvloer goed de spraak te laten uitspreken, zodat het systeem het kon verstaan. We zagen dus voordelen omdat we zeker onze Nederlandse, maar ook onze Poolse mensen goed konden trainen in hun eigen taal, waardoor de productiviteit verbeterd zou kunnen worden.”

Met nieuwe medewerkers gaat een inwerkcoach mee die vertelt hoe het systeem werkt. Die maakt samen met de nieuwe medewerker een stemprofiel aan, zodat het systeem zijn stem herkent als de persoon die het in inspreekt.

Meer werkplezier bij Coop

Ook de medewerkers op de werkvloer zijn positief over het nieuwe voice systeem: “Het nieuwe systeem is beter. We gebruiken nu minder woorden om orders te verzamelen. We hebben minder commando’s nodig om te picken. Het is productie-verhogend, minder tot niet storingsgevoelig en makkelijk in gebruik. En het werkt zonder draad, het is een Bluetooth set, dus je terminal ligt gewoon op de verzamelkar en je hebt een draadloze headset op. Dat is een heel groot voordeel.”

Coop vrachtwagen at a docking station of their distribution center

Marco voegt toe: “Onze mensen kunnen de systemen zelf beïnvloeden qua snelheid. Als ze sneller willen werken kunnen ze ook sneller het systeem aanpassen.”

Coop koos voor de draadloze headset SRX2 van Vocollect en zeker in het vers distributiecentrum, waar ze in gekoelde condities werken, met dikke jassen en handschoenen aan, was het heel erg prettig dat er geen kabel meer zit tussen de headset en de units. “Hierdoor kunnen ze veel vrijer bewegen en is het veel prettiger voor onze mensen om hun werk te doen,” voegt Marco toe.

Warehouse workers with voice picking headset for voice controlled order picking is looking for the next item to pick

Truckterminals en scanners

Voor het wegzetten van de goederen en de replenishment-opdrachten gebruiken we voor de truckterminals de Thor VM1. Voor het receiving gedeelte, de goederenontvangst, gebruiken we de Tecton terminals van Honeywell. We hebben een test gedaan met een andere leverancier en Honeywell voor de truckterminals en de terminals voor de goederenontvangst. De ervaringen op de werkvloer waren dat mensen de voorkeur gaven aan de Honeywell terminals. Zeker omdat mensen soms met handschoenen werken en het een ergonomisch betere terminal was voor de voor de truck en mensen daar duidelijk de voorkeur aan gaven. Je ziet dat Honeywell gespecialiseerd is in distributiecentrumoperaties en zowel met voice picking als voor overige processen in distributiecentra gewoon goede apparatuur hebben om processen te ondersteunen.

We werken al meer dan 5 jaar met Honeywell apparatuur in het distributiecentrum. Bij de introductie van het voice picking systeem hebben we gelijk gekozen om ook de andere Honeywell apparatuur te vervangen. En na de test is dus opnieuw gebleken dat dat voor ons echt de beste apparatuur is.

Meer weten over Coop? Bekijk hier hun website.

Ook voice picken in jouw distributiecentrum?

Vraag onze logistieke experts om vrijblijvend advies over hoe wij je kunnen helpen met efficiënter werken en creëren van meer werkplezier voor jouw medewerkers.

Bas Jansen from CaptureTech
Bas Jansen
Accountmanager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close