Mogen wij je doorverwijzen naar de Nederlandstalige website? Ja graag! / Vraag het me niet nog een keer
Blog

Wat is het beste operating system (OS)?

29 maart, 2018
Christoph Lambot profile picture in black and white
Christop Lambot
Accountmanager
Android Operating System
29 maart, 2018
Christop Lambot
Accountmanager

Op zoek naar het beste operating system (OS) voor jouw organisatie? Er zijn verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het kiezen van het juiste OS voor jouw bedrijf.

Vijf vragen bij de keuze voor een OS

  1. Op welk Operating System draait de software die wilt gebruiken?
  2. Welk OS wordt ondersteund door de fabrikant van de hardware?
  3. Welke support en stabiliteit heb je nodig?
  4. In welke mate wil je jouw applicaties zelf beheren?
  5. Hoeveel kennis is er binnen jouw organisatie?

 

1. Op welk Operating System draait de software die je wilt gebruiken?

Wanneer je als bedrijf van plan bent om voornamelijk software aan te kopen, is het belangrijk om te onderzoeken op welk platform de software beschikbaar is. De software is namelijk leidend en het besturingssysteem is ondergeschikt. Tegenwoordig bieden veel softwareleveranciers hun programma’s aan op verschillende platforms, zodat de gebruiker de vrije keuze heeft van besturingssysteem. Laat je niet misleiden door het aantal consumenten dat met de software werkt op Android of iOS, want de eisen voor bedrijven zijn vaak heel anders en de normen liggen hoger. Hierdoor is het aantal gebruikers niet altijd relevant. Vraag daarom specifiek naar het aantal professionele gebruikers.

 

2. Welk OS wordt ondersteund door de fabrikant van de hardware?

Het is niet zo dat een barcode scan engine automatisch werkt als je die aansluit aan je toestel. Hier is specifieke software voor nodig die je hardware fabrikant heeft ontwikkeld. Het kan ook zijn dat hier speciale development tools voor zijn ontwikkeld om zelf aan de slag te gaan. Niet elke hardware fabrikant biedt deze tools aan voor elk OS.

 

3. Welke support en stabiliteit heb je nodig?

Bepaal hoelang je wenst dat jouw systeem meegaat. Op deze manier kun je een betere waarde hechten aan hoelang Microsoft, Apple en Google het OS ondersteunen. Android en iOS ondergaan regelmatig een grondige update. Apple en Google ondersteunen meestal tot twee updates terug. Als we uitgaan van hun jaarlijks patroon wil dit zeggen dat je 3 jaar support ontvangt voor de huidige versie van het Operating System. De hardware fabrikanten nemen vaak na deze 3 jaar de support van het OS over, zodat je toch de verwachte support krijgt van 5 jaar. De duur van het support door Microsoft is aan het veranderen, maar globaal gezien bieden ze de langste termijn. Vroeger was er een effectieve einddatum. Vandaag bieden ze 5 jaar support vanaf de recentste update.

Operating System MDM

4. In welke mate wil je jouw applicaties zelf beheren?

De beschikbaarheid van beheertools voor mobiele apparatuur (Mobile Device Management) is zeer verschillend tussen de verschillende operating systemen. Er zijn vele oplossingen op de markt die je platform-onafhankelijk je mobiele toestellen laten beheren. Maar vaak zijn deze specifiek voor consumenten of voor een specifiek OS. De support is niet altijd de kwaliteit die een bedrijf verwacht. Wil je jouw software zelf ontwikkelen, kijk dan zeker of je software ontwikkeltool je toestaat om barcode, RFID entry, touchscreen, handtekening registratie, GPS en andere Auto-ID tools aan te spreken. In het algemeen is het zo: Hoe meer je zelf wilt beheren, hoe belangrijker het is om voor eenzelfde Operating System te kiezen je organisatie heen. Dit brengt ons bij het volgende punt.

 

5. Hoeveel kennis is er binnen jouw organisatie?

Als je op zoek bent naar het beste mobiele besturingssysteem voor jouw bedrijf, is het enorm belangrijk om intern te kijken naar de kennis die aanwezig is binnen je eigen IT-afdeling. De ondersteuning voor Android, iOS en Windows kan namelijk sterk verschillen. Vraag daarom aan je IT-afdeling of ze een voorkeur hebben voor een bepaald besturingssysteem.

Operating system logistiek

Als je besluit om alles in-house te maken, is het verstandig om te investeren in extra opleidingen voor je medewerkers of om een specialist aan te nemen. Een besturingssysteem is namelijk niet statisch en er zijn vaak updates en nieuwe functies waarvan het belangrijk is om op de hoogte te blijven.

Werk je met een derde partij, dan is het nog steeds belangrijk om intern te kijken naar de vaardigheden van je eigen mensen. Het commitment is misschien minder hoog, maar het blijft belangrijk om de kennis en kunde binnen je eigen bedrijf op peil te houden.

L10 Windows tablet Zebra

Microsoft Windows

Windows Embedded Handheld (WEH) 8.1 OS en latere versies (inclusief Windows 10 IoT) zijn een grote stap voorwaarts ten opzichte van WEH 6.5, met verbeterde beveiliging en andere extra tools. Het is ontwikkeld in samenwerking met de grootste fabrikanten van industriële mobiele handhelds en biedt een consistente ervaring over verschillende soorten mobiele computers zoals PDA’s, tablets, handheld terminals en pc’s. Microsoft garandeert ook ondersteuning tot en met 2019.

De meeste grote fabrikanten van auto-ID hardware ondersteunen Microsoft, wat zorgt voor een fabrikant-onafhankelijke consistentie. Dit biedt ook aan de softwarekant een hoge flexibiliteit. De belangrijkste nadelen zijn onder andere de incompatibiliteit met Windows Embedded Handheld 6.5 dat end of life zal zijn in 2020.

Zebra L10 android

Google Android OS

Android is het belangrijkste Operating System voor mobiele apparaten. Het is origineel begonnen als een consumenten OS, maar Android is de laatste jaren geëvolueerd naar een betrouwbaar operating systeem ook voor de professionele gebruiker in de logistiek. Android geniet een zeer sterk groeiend enthousiasme van fabrikanten van robuuste toestellen. Producenten zoals Zebra ontwikkelen tegenwoordig vaak een versie met Windows én Android. Dit heeft gezorgd voor een sterke stijging in het aantal softwareontwikkelaars dat zich specialiseert in Android. Het aanbod aan Auto-ID software op Android stijgt enorm snel en is kwalitatief evenwaardig aan Windows. Het grootste voordeel van Android is de grafische interface. Gebruikers zijn immers de smartphone look en feel gewend. Het werkt voor hen zeer natuurlijk, wat training en opleiding minimaliseert vanuit een gebruikers standpunt.

Het grootste nadeel van Android is de constante evolutie. Dit is een positief verhaal maar ook een negatief verhaal. Positief aangezien het altijd verbetert, maar minder populair bij de IT-dienst. De regelmatige updates zorgen ervoor dat er vaak meerdere versies van het OS ondersteunt moeten worden. Om dit probleem te overbruggen nemen veel hardware producenten de support voor het OS vaak op zich.

Apple iPad

Apple iOS

Als je kijkt naar de mobiele besturingssystemen, staat iOS lijnrecht tegenover Android doordat er slechts één producent van hardware is. Dit zorgt ervoor dat de markt sterk gecontroleerd wordt, wat het bieden van ondersteuning veel eenvoudiger maakt. Echter heeft Apple nog geen robuust toestel aangekondigd dat geschikt is voor gebruik in bijvoorbeeld productie, distributie of zware omstandigheden.

Hoewel de huidige iPhone en iPad wel gebruikt kunnen worden in omgevingen waar het minder robuust hoeft te zijn, zijn er veel beschermhoezen en andere accessoires beschikbaar die het toestel robuuster maken. Zo zijn er zelfs hoesjes voor de iPhone en iPad met ingebouwde hoogwaardige barcode scanners. In 2015 kondigde Apple wel aan verschillende initiatieven te zullen lanceren om aan de vraag van de professionele markt te voldoen. Ontwikkelaars- en beheertools worden dus binnenkort verwacht op de markt te komen.

Conclusie

Android, iOS en Windows hebben elk hun voor en nadelen. Windows zet nog steeds de standaard voor professioneel gebruik als betrouwbaar en stabiel operating system. iOS heeft een sterke aantrekking op gebruikers, maar heeft als nadeel dat de hardware niet voor elke bedrijfstoepassing geschikt is. Android is vanuit een gebruikers standpunt vaak het meest verkozen systeem. Het is ook het operating system waar wij als leverancier, samen met Windows, het meeste achter staan.

Vraag ons om advies wanneer je graag meer informatie wilt over welk OS voor jouw bedrijf het interessantst is. We helpen je graag op weg!

Benieuwd hoe onze oplossingen jou kunnen helpen?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op! Liever direct contact? Bel +31 252 241544 voor Nederland, +32 3 449 11 59 voor België of mail naar [email protected]

Christoph Lambot profile picture in black and white
Christoph Lambot
Accountmanager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close