Blog

Drie grote uitdagingen voor zakelijk dienstverleners

31 mei, 2022
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Marketing Manager
De uitdagingen voor zakelijk dienstverleners
31 mei, 2022
Maarten de Bakker
Marketing Manager

ING verwacht dat de markt voor zakelijk dienstverleners ook dit jaar weer een groei zal doormaken. De branche zal in 2022 naar verwachting met 4,5% gaan groeien, nadat er afgelopen jaar ook al 6% groei verwacht werd.

Voor elke organisatie in de zakelijke dienstverlening lijkt dit goed nieuws, maar groei komt vaak ook met uitdagingen. Zo ook deze. In 2022 zijn er drie grote uitdagingen voor zakelijk dienstverleners: een tekort aan personeel, digitalisering (of het achterblijven in digitalisering) en duurzamer ondernemen. IT kan helpen het hoofd te bieden aan deze uitdagingen. Lees hieronder hoe.

Uitdaging 1: Tekort aan personeel

Zakelijke groei wordt mede mogelijk gemaakt door een groei in het personeelsbestand. Maar we hebben met een forse economische groei te maken en tegelijkertijd een historisch lage werkeloosheid, waardoor het in alle branches lastig is om personeel te vinden. Dit is dan ook één van de redenen dat de verwachte groei dit jaar lager uitvalt.

 

Personeel zakelijk dienstverleners

 

Naast dat er gewoonweg te weinig personeel is om alle vacatures op te vullen, speelt er nog iets anders. Er is vooral een tekort aan specialistische kennis. Daardoor vissen veel zakelijk dienstverleners in dezelfde vijver, wat het niet alleen lastiger maakt om gekwalificeerde mensen te vinden en binnen te halen, maar zeker ook om ze binnen te houden.

Efficiënter werken

Voor veel organisaties geldt dus: meer doen met dezelfde mensen. Dat kan alleen als er zo efficiënt en effectief mogelijk gewerkt worden. Als iedereen zich kan concentreren op wat er gedaan moet worden, zonder last te hebben van randzaken zoals slecht werkende IT. Flexibel werken zorgt ervoor dat medewerkers hun werkdag zo efficiënt mogelijk in kunnen delen en er bijvoorbeeld minder tijd verloren gaat aan reizen.

Daarnaast is flexibel werken tegenwoordig een veelgehoorde wens van medewerkers en dus een secundaire arbeidsvoorwaarde die bijdraagt aan het binnenhalen en -houden van personeel. IT speelt hier een belangrijke rol: dit moet het flexibel werken optimaal ondersteunen, zorgen voor zo min mogelijk hinder en draagt bij aan een aangename werkplek.

 

Uitdaging 2: Digitalisering

We zagen hierboven al dat efficiënter werken absolute noodzaak is geworden. Werkuren moeten zo productief mogelijk worden ingezet om tot resultaten te komen, om een concurrentievoordeel te behalen of behouden.

Het is dan ook opvallend te noemen dat de zakelijke dienstverlening als branche achter lijkt te blijven als het gaat om digitale transformatie. Een verklaring is dat er nog steeds angst is dat werk zal verdwijnen omdat het vervangen wordt door technologie.

 Digitalisering zakelijk dienstverleners

 

Dit is slechts een deel van de waarheid: ja, bepaalde, vaak routinematige en repeterende, taken kunnen net zo goed – of zelfs beter – uitgevoerd worden door technologie. Daar staat tegenover dat digitalisering nieuwe vakgebieden introduceert en dus nieuwe mogelijkheden voor werk.

Vooruitlopen of achterlopen?

Waar veel zakelijk dienstverleners echt wel bezig zijn met het zetten van stappen in digitalisering, gaat dat vaak nog niet heel snel. Klanten zijn soms al verder en verwachten dit niveau ook van hun leveranciers. Achterblijven kan dus ten koste gaan van groei. Terwijl digitalisering juist de aanjager is van innovatie en groei, en daardoor kan zorgen voor een verbeterde concurrentiepositie.

Als IT-partner kan CaptureTech je ondersteunen bij jouw digitale transformatie. Niet alleen met software en tools die je helpen, maar juist ook met raad en daad om digitalisering in alle lagen van jouw organisatie te kunnen doorvoeren. En dat op een veilige manier met IT security. Dit doen we met een persoonlijk implementatie- en adoptieplan, opgesteld aan de hand van wat jouw organisatie nodig heeft. Daarbij kijken we ook naar hoe jouw IT security ervoor staat.

 

Uitdaging 3: Duurzaamheid

Duurzaamheid staat in Nederland al jaren hoog op de agenda. Door de situatie in Oekraïne is het in een stroomversnelling geraakt, de conclusie is dat we vaak te veel afhankelijk zijn van externe factoren en dat we in de problemen komen als deze (deels) wegvallen.

Klanten verwachten van leveranciers niet alleen dat ze meegaan in innovatie en digitalisering, maar ook dat ze oog hebben voor duurzaamheid. En dat is niet alleen meer iets voor bijvoorbeeld de maak- en voedingsmiddelenindustrie, ook de zakelijke dienstverlening moet hierin mee.

Was het voorheen gebruikelijk dat kantoorpanden volop verwarmd en gekoeld werden, dat ook ’s nachts de lampen brandden, iedereen elke dag naar kantoor kwam en servers dag en nacht op dezelfde capaciteit draaiden, inmiddels weten we niet alleen dat dit niet duurzaam is, maar vooral ook, dat het niet nodig is.

Slimme IT helpt zakelijk dienstverleners duurzamer werken

Ook op dit vlak kan IT jouw organisatie helpen. Door gebruik te maken van cloud heb je minder hardware op locatie nodig. Bovendien is de cloud perfect schaalbaar: gebruik alleen wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Dat scheelt niet alleen in kosten, ook in verbruik op andere vlakken.

IT maakt flexibel werken mogelijk, waardoor dagelijkse kantoordagen niet langer noodzakelijk zijn. Dat is niet alleen duurzamer, we zagen ook al dat het bijna een voorwaarde van medewerkers is geworden. Internet-of-Things (IoT) zorgt dat je slimmer en efficiënter met middelen om kunt gaan, zoals verwarming en verlichting.

 

IT voor zakelijk dienstverleners

 

Kortom, slimme IT helpt de zakelijk dienstverleners toekomstbestendig te worden en blijven. Het lost niet alle uitdagingen alleen op, maar het draagt overal een steentje bij. Benieuwd hoe slimme IT jouw organisatie verder kan helpen? Wij denken graag met jou mee!

Zijn jouw systemen, data en mensen verbonden?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op!

 

BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
Marketing Manager

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close