Florensis maakt kans op fouten kleiner met OpticaVision

Een sluitende en efficiënte uitgangscontrole dankzij OpticaVision maakt kans op fouten steeds kleiner

Op bezoek bij Florensis, een innovatief familiebedrijf dat kwekers wereldwijd van jonge planten en zaden voorziet. Bij binnenkomst is haast niet te bedenken dat dit bedrijf ruim 75 jaar geleden is gestart op een zolderkamertje met het leveren van ‘slechts’ zaadjes in zakjes. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste spelers binnen haar vakgebied. Florensis focust zich met name op het vermeerderen van jonge planten uit zaden en stekken en het creëren van nieuwe plantenrassen. De onderneming heeft verkoopkantoren in Europa, productielocaties in Nederland, Ethiopië, Kenia en Portugal en veredelingsstations in Nederland en Duitsland.

Je kunt spreken van een imposant bedrijf; veel oppervlakte, grote kassen en enthousiaste medewerkers die zich voortbewegen op fietsen. Aan het motto van Florensis “If you want to grow” is dan ook af te lezen dat deze organisatie nooit stil staat; zij is altijd op zoek naar optimalisatie.

Picture of someone at work at Florensis

Scanpoorten met camera’s

Een van de recente optimalisaties binnen Florensis heeft betrekking op het distributieproces. Met zo’n 5000 verschillende artikelen en 8000 afleveradressen is het zaak dat dit proces goed en efficiënt verloopt. Jeroen van Zomeren, manager ICT bij Florensis: “Sinds 2006 is ons distributieproces flink veranderd. Zo bevatten onze trays nu 2D-codes, waardoor we precies weten welk traynummer naar welke klant gaat. Hierdoor beschikken we over veel informatie. Daarnaast zijn wij elf jaar geleden gaan werken met de scanpoorten van CaptureTech en gebruiken wij sinds vier jaar OpticaVision. Dankzij deze scanpoorten met camera’s is onze uitgangscontrole efficiënt én sluitend.

Denny Hilgers is Distribution Assistant bij Florensis en werkt zelf met de scanpoorten. “Het is een heel handig hulpmiddel dat onmisbaar is geworden binnen onze organisatie. Wij zetten een kar met trays in de scanpoort, de camera’s lezen de 2D-codes van de trays en het systeem kijkt vervolgens of alles op de juiste plek staat. Zo niet, dan geeft het systeem aan waar de fout zit. Wij kunnen deze zo snel opsporen en oplossen.”

Van Zomeren benadrukt nog eens extra wat het verschil is met vroeger: “Er waren voorheen dagen dat iedereen werd opgetrommeld om de leveringen te controleren. We liepen soms wel met dertig man langs alle karren. Je kunt je voorstellen dat ons werk dankzij OpticaVision een stuk efficiënter is geworden en dat daarnaast onze leveringen een stuk betrouwbaarder zijn. Dit heeft een optimalisatieslag betekend voor onze klanttevredenheid.

Mogelijkheden zijn vergroot

Niet alleen de betrouwbaarheid en klanttevredenheid zijn verbeterd dankzij onder andere OpticaVision, ook is schaalvergroting mogelijk geworden. Van Zomeren: “Wij hadden de huidige volumes niet kunnen verwerken als wij op de oude manier waren doorgegaan. Zo nemen wij ook veel kleine orders aan. Vooral in Frankrijk hebben wij veel verschillende klanten die vaak maar een tray per artikel bestellen. Nu kunnen wij naast de grote klanten ook hen beter bedienen.”
Hieruit blijkt wel dat Florensis haar slogan uitdraagt in alles. Ze blijft innoveren. Zowel in haar productontwikkeling als in de samenwerking met ondernemingen als CaptureTech. Voor deze bruisende onderneming is goed nèt niet goed genoeg. Zij gaat altijd voor beter.

Wilt u meer informatie, een demo of een offerte aanvragen?

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op!