Blog

Zo optimaliseer je een trage of slechtwerkende Remote Desktop

31 maart, 2019
BMaarten de Bakker from CaptureTech
Maarten de Bakker
IT beheer
31 maart, 2019
Maarten de Bakker

Het is afgelopen jaren bijna de standaard geworden: (deels) remote werken. Voor organisaties die met Remote Desktop Services werken, betekent dat vaak een extra belasting op de server, omdat meer medewerkers tegelijkertijd gebruik willen maken van de resources. En laat trage of slechtwerkende IT nu een van de frustraties van medewerkers zijn.

Hoe optimaliseer je jouw Remote Desktop omgeving zodat deze zo goed mogelijk presteert? En welke problemen komen vaak voor?

1. Windows Power Settings aanpassen

Windows Server is standaard zo ingesteld dat deze zoveel mogelijk energie bespaard. Dit gebeurt onder andere door het voltage op CPU’s te verlagen en cores in slaapstand te brengen wanneer mogelijk. Dit kan voor veel processen weinig kwaad, maar voor een Remote Desktop kan dit vertraging opleveren wanneer er een piekbelasting is. De server schakelt dan niet snel genoeg op waardoor gebruikers een trage verbinding ervaren, of wellicht helemaal niet in kunnen loggen.

Gelukkig zijn dit instellingen die je zelf via Windows-start > Edit Power Plan aan kunt passen. Hier kun je bijvoorbeeld het voltage en de CPU-frequentie instellen op 100% voor de hoogste performance. Dan worden, ongeacht de omstandigheden, het voltage en de clocksnelheid niet meer automatisch naar beneden bijgesteld.

In Windows Server zit een zogenoemde processor power management (PPM) engine die samen met Windows Scheduler kijkt naar hoeveel cores er nodig zijn om processen uit te voeren. Cores die niet nodig zijn, worden geparkeerd en in een soort slaapstand gebracht, waarmee ze minder energie gebruiken. Ze kunnen daar – als de processen daarom vragen – uitgehaald worden, maar dan is het voor de gebruikerservaring al te laat. Je kunt deze functie uitschakelen voor de hoogst mogelijke performance.

Natuurlijk kun je deze instellingen ook finetunen, zodat er een balans ontstaat tussen optimale prestaties en stroombesparing.

2. Automatische regels in Windows Firewall verwijderen

Wanneer een gebruiker verbinding maakt met de Remote Desktop Server, worden er door Windows Firewall automatisch 11 regels aangemaakt. Na verbreken van de verbinding worden deze regels niet automatisch verwijderd, maar bij een nieuwe verbinding vanuit dezelfde gebruiker worden er opnieuw 11 regels aangemaakt.

Je kunt je dus voorstellen dat er bij een Remote Desktop Server met meerdere gebruikers na verloop van tijd vele duizenden regels in de firewall hebt staan, die overbodig zijn maar wel ingeladen worden op het moment dat de gebruiker probeert in te loggen. Inloggen duurt dan steeds langer en de gebruiker krijgt een zwart scherm te zien tijdens het wachten.

Je kunt dit oplossen door deze automatische regels te verwijderen, de registry keys op te schonen en een patch van Microsoft in te laden.

3. Kan geen verbinding maken

Soms probeer je verbinding te maken met de remote desktop server, maar krijg je de melding ‘Kan geen verbinding maken.’ Dit heeft (nog) niets te maken met de verbinding naar de RDS-server. Dit probleem ligt namelijk meestal aan je internetverbinding. Check dus eerst of internet op je apparaat werkt.

Heb je inderdaad geen internetverbinding, dan zal die eerst hersteld moeten worden voordat je kunt verbinden met de remote desktop server. Heb je wel internet, dan zijn er nog twee mogelijke oorzaken:

  • Je maakt gebruik van WiFi maar de server is alleen bereikbaar via bekabeld internet. Sluit een UTP-kabel aan op je apparaat en probeer het opnieuw.
  • Je hebt VPN verbinding nodig, maar die heb je nog niet opgestart of deze werkt niet. Check dit voordat je (opnieuw) verbinding maakt.

4. Onjuiste gegevens

Om verbinding te maken met de Terminal Server, moet je een aantal gegevens goed ingevuld hebben staan. Eén van die gegevens is de gateway. Krijg je de melding dat de gateway incorrect is, dan ligt dat dus hieraan.  Ook de servernaam moet juist zijn en kan een foutmelding geven als dat niet het geval is.

De ingevulde gegevens kun je als volgt terugvinden en aanpassen: klik met je rechtermuisknop op de snelkoppeling voor je Remote Desktop en kies voor bewerken. Klik op het tabblad ‘geavanceerd’, daarna ‘instellingen’ en check of de gegevens juist zijn. Weet je niet welke informatie hier moet staan, vraag dit dan na bij de IT- servicedesk. Een collega waarbij de verbinding wel werkt, kan dit ook voor je checken.

5. Inloggen lukt niet

Krijg je wel een inlogscherm, maar loopt het daar mis? Dan kan dat aan enkele dingen liggen. Check daarom eerst of:

  • Je inlogt met de juiste gegevens. Vaak zijn je logingegevens hetzelfde als die waarmee je inlogt in Windows, maar soms zijn is er sprake van een andere gebruikersnaam en/of wachtwoord.
  • Je toetsenbord (goed) werkt, ingesteld staat op ‘US-International’ en CAPS-LOCK niet per ongeluk aanstaat.
  • Je inloggegevens niet verlopen zijn, bijvoorbeeld omdat je een nieuw wachtwoord aan moet maken.

Nog steeds klachten over trage of slechtwerkende Remote Desktop?

Nog steeds geen verbinding? Neem contact op met de servicedesk.

Werken je inloggegevens niet terwijl je zeker weet dat deze juist zijn? Dan kan het zijn dat de server de maximale capaciteit bereikt heeft. Blijf je de melding krijgen dat je geen verbinding kunt maken, maar heb je wel een internetverbinding en is VPN – indien nodig – ingeschakeld? Dan kan het zijn dat de verbinding tegengehouden wordt door de firewall van jouw organisatie.

Krijg je na bovenstaande maatregelen nog steeds klachten dat de remote desktop traag is of slecht werkt? Dat kan veel oorzaken hebben en misschien is de conclusie dat Remote Desktop niet de beste oplossing voor jouw organisatie is. We denken graag met je mee om de gebruikerservaring van je medewerkers te verbeteren. Neem daarom contact met ons op en laat je adviseren door IT-experts.

close