Het is de tijd van de evolutie van de cyberaanval. Steeds meer organisaties worden geraakt, ongeacht grootte of sector. Van geavanceerde technieken tot supply chain attacks, bedreigingen worden complexer en ook nog eens moeilijker te detecteren. Dan is ook nog de NIS2-wetgeving ingevoerd, waardoor er nog meer drukt komt op bedrijven om cybersecurity naar een hoger niveau te tillen. Tijd dus om actie te ondernemen. Maar hoe? We bieden je inzicht in de laatste trends in cyberaanvallen en delen praktisch advies om jouw organisatie beter te beschermen.
Cyberaanvallen in 2025: hoe bescherm je jouw organisatie?
Cyberaanvallen: een groeiend probleem
Cyberaanvallen zijn in opmars. Recente incidenten, zoals de aanval op Polyfill.io waardoor duizenden websites schadelijke code geïnjecteerd kregen, of het datalek bij Jumbo waardoor klantgegevens werden blootgesteld, laten zien hoe het fout kan gaan. Vooral supply chain attacks worden nu veel gedaan. Hackers weten nou eenmaal dat je afhankelijk bent van leveranciers. Ze maken gebruik van een zwakke schakel binnen de toeleveringsketen om toegang te krijgen tot een groter doelwit. Een recent voorbeeld is de XZ-backdoor, die via een ogenschijnlijk onschuldige software-update honderden organisaties wereldwijd trof.
Hoe gaat 2025 eruit zien?
- Cyberaanvallen door statelijke actoren worden steeds vaker ingezet als middel om geopolitieke belangen te behartigen. Deze aanvallen zijn doelgericht, maken gebruik van geavanceerde technieken en kunnen leiden tot grootschalige verstoring van digitale processen.
- AI-gedreven: Kunstmatige intelligentie maakt complexe aanvallen mogelijk die detectiesystemen omzeilen. Deepfake-phishing en AI-versterkte social engineering richten zich op hooggeplaatste medewerkers, met realistisch ogende interacties die moeilijk te herkennen zijn.
- We schatten in dat de focus nog meer op supply chain attacks gaat liggen. Ook IOT (Internet of Things) apparaten vallen hier onder. Stel: je magazijn-scanners zijn aangesloten op het internet. Dit zijn eenvoudige doelwitten.
De impact reikt verder dan alleen IT-systemen. Denk aan stilstand in productieprocessen, reputatieschade of zelfs juridische gevolgen.
Wat betekent de NIS2-wetgeving voor jouw organisatie?
De NIS2-wetgeving, ontworpen om het cybersecurityniveau in Europa te verhogen, stelt strengere eisen aan organisaties. Mooi dat het in de wet staat, maar wat betekent dat nu concreet?
Belangrijke punten uit de NIS2-wetgeving:
- Artikel 21: Organisaties moeten toezicht houden op de beveiliging van hun volledige toeleveringsketen. Dit betekent dat je inzicht moet hebben in welke risico’s leveranciers met zich meebrengen en hoe zij hun beveiliging hebben ingericht.
- Boetes en aansprakelijkheid: Bij nalatigheid kunnen directies persoonlijke boetes opgelegd krijgen. Dit maakt cybersecurity een zaak van de bestuurskamer.
- Meldplicht: Als er een incident plaatsvindt heb je 24 uur om deze te rapporteren, met aanvullende rapportages binnen 72 uur en een maand erna.
Vanwege NIS2 moet je nu niet alleen kijken naar technische maatregelen maar ook naar de hele organisatorische aanpak, en die is breder dan IT. Denk aan samenwerking met afdelingen zoals inkoop en juridische zaken.
Proactieve verdediging: hoe voorkom je een cyberaanval?
Een succesvolle verdediging begint met proactief zijn. De beste verdediging… is de aanval. Hier zijn enkele stappen die jouw organisatie kan nemen:
- Voer een risicoanalyse uit: Breng in kaart welke kritieke systemen en data kwetsbaar zijn en welke leveranciers toegang hebben tot jouw netwerk. Gebruik frameworks zoals ISO 27001 en het NIS2-framework om risico’s te beoordelen.
- Hanteer het Zero Trust-principe: Trust no one. Vertrouw dus niemand vanzelf, zelfs niet binnen je netwerk. Zorg er dus voor dat toegang tot systemen en data altijd gecontroleerd en beperkt blijft.
- Beveilig je supply chain: Vraag leveranciers naar hun beveiligingsmaatregelen, gebruik checklists en voer audits uit.
- Train je medewerkers: Menselijke fouten zijn een belangrijke oorzaak van geslaagde cyberaanvallen. Zorg voor regelmatige bewustwordingstrainingen om phishing-aanvallen en andere dreigingen te herkennen.
- Investeer in monitoring: Proactieve monitoring via tools zoals een Security Operations Center (SOC) of Endpoint Detection and Response (EDR) helpt aanvallen vroegtijdig te detecteren.
Hoe CaptureTech’s Cyber Shield jouw organisatie beschermt
We bieden met onze Cyber Shield service een totaaloplossing die jouw organisatie helpt te voldoen aan de NIS2-wetgeving én je verdediging tegen cyberaanvallen versterkt. Hoe werkt het?
Met tools en assessments bieden we inzicht in risico’s binnen jouw toeleveringsketen en maken we verbeterplannen. We maken rapportages voor IT-managers, die ook begrijpelijk en inzichtelijk zijn voor directies/bedrijfsmanagement. We gebruiken een ‘volwassenheidsscore’, dashboards, enzovoorts, om een roadmap te maken waar iedereen mee kan werken. Onze oplossingen zijn afgestemd op de vereisten van NIS2.
Daarnaast kunnen we via NOCSOC monitoring bieden. Dat is een combinatie van monitoring via een Network Operations Center (NOC) en Security Operations Center (SOC). Zo is er 24/7 toezicht op je IT-omgeving, van endpoints tot cloudsystemen. En er zijn nóg meer mogelijkheden, zoals asset management. Samen kunnen we kijken naar wat voor jouw organisatie het beste zal werken.
Direct aan de slag: eenvoudige tips voor betere cybersecurity
Geavanceerde oplossingen zoals Cyber Shield zijn natuurlijk belangrijk, maar je kunt ook eenvoudig direct resultaat boeken:
- Wachtwoordbeheer: Zorg voor een wachtwoordmanager, en gebruik waar mogelijk Multi-Factor Authentication (MFA).
- Updaten en patchen: Zorg dat alle systemen en software up-to-date zijn om kwetsbaarheden te minimaliseren.
- Netwerksegmentatie: Beperk beweging binnen je netwerk door delen van je IT-omgeving van elkaar te isoleren.
- Back-ups: Houd regelmatige back-ups bij en sla deze op een veilige, offline locatie op.
Conclusie: maak van cybersecurity een prioriteit
Cyberaanvallen zullen niet verdwijnen, maar met de juiste aanpak kun je de impact ervan minimaliseren. De NIS2-wetgeving biedt een solide framework om je organisatie beter te beschermen, maar het vraagt om toewijding en proactief handelen.
Met CaptureTech’s Cyber Shield ben je verzekerd van een complete oplossing die voldoet aan de nieuwste eisen, inclusief bescherming tegen supply chain attacks. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen in de strijd tegen cyberdreigingen.
Wil je meer weten? Neem contact op met een van onze experts.